Minister Žiga vyzýva opozíciu, aby podporila ústavný zákaz vývozu vody

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 11:01 • 2 min
Minister Žiga vyzýva opozíciu, aby podporila ústavný zákaz vývozu vody

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) vyzýva opozíciu, aby podporila novelu Ústavy SR, ktorou chce vláda zakázať vývoz vody do zahraničia. Právna norma ešte nie je napísaná, mala by prísť na budúci týždeň. Minister to avizoval dnes v parlamente.

slovakia

left justify in out

Novelou ústavy reaguje vláda na kritiku opozície, ktorá upodozrieva kabinet, že chce privatizovať vodu. Kritika súvisí s novelou vodného zákona, ktorá má umožniť vláde zakázať vývoz vody do zahraničia. Žiga kritiku nechápe, tvrdí, že vláda vodu privatizovať nejde, práve naopak. "Ako prvá vláda ju povyšujeme na strategickú surovinu. To doteraz nikto neurobil," vyhlásil minister s tým, že zákaz mieni dať vláda aj do ústavy.

 

Nazdáva sa, že opozícia kritizuje aj preto, lebo vláda asi stúpila niekomu na otlak. "Oni nehovoria, zakážte vývoz vody. Hovoria, stiahnite zákon, aby platili súčasné pravidlá," poukázal Žiga.

 

Dodal, že v súčasnosti neexistuje obmedzenie, ktoré by zakázalo vývoz vody do zahraničia. Navyše rozhoduje o tom regionálny úradník, pričom po novom by mala mať posledné slovo vláda. Opozície sa minister pýta, koho záujmy teda chráni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona