Minister Žiga verí, že ústavný zákaz vývozu vody v pléne prejde

NETKY.SK • 17 Október 2014, 14:46 • 2 min
Minister Žiga verí, že ústavný zákaz vývozu vody v pléne prejde

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) verí, že ústavný zákaz vývozu vody do zahraničia parlament schváli a voda bude ústavne lepšie chránená.

slovakia

left justify in out

Na chválenie ústavnej zmeny treba 90 poslaneckých hlasov, Smer-SD ich má len 83. Potrebuje preto aspoň sedem opozičných hlasov. Žiga poukázal, že v snemovni sa našla formulácia do Ústavy SR, ktorá vyhovuje všetkých poslaneckým klubom, preto je nádej na úspech novelizácie. "Sme radi, že sme našli spoločné stanovisko aj formuláciu novely Ústavy a že v utorok pri schvaľovaní to bude aj potvrdené," povedal po rokovaní o ochrane vody šéf envirorezortu.

 

V pléne by mal prejsť kompromisný návrh, podľa ktorého sa zakazuje preprava vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na území SR cez hranice SR dopravnými prostriedkami alebo potrubím. Zákaz nemá platiť pre vodu na osobnú spotrebu, pitnú vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a prírodnú minerálnu vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR. Výnimku má mať aj voda na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch.

 

Poslanci dnes rokovali o zákaze vývozu vody, ktorý chce vláda dostať do Ústavy SR, od rána. Kabinet tak mieni zvýšiť ochranu vody, ktorú považuje za strategickú surovinu. S ústavnou ochranou prišla vláda po kritike opozície smerovanej voči vodnému zákonu. Opozícia obviňovala ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD), že chce vodu privatizovať. Šéf envirorezortu to odmietol a vláda sa rozhodla pre ústavnú ochranu vody. Aj tým chce dokázať, že jej ide o ochranu tejto strategickej suroviny a nie o jej privatizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona