Minister Žiga povolí predĺženie prieskumu uránu na Jahodnej

NETKY.SK • 9 Január 2014, 12:48 • 2 min
Minister Žiga povolí predĺženie prieskumu uránu na Jahodnej

KOŠICE - Ministerstvo životného prostredia udelí súhlas na predĺženie lehoty na geologický prieskum uránovo-molybdénových rúd v košickej rekreačnej lokalite Jahodná Kurišková. Informoval o tom po dnešnom stretnutí so starostami dotknutých obcí minister životného prostredia Peter Žiga. Ministerstvo vydá rozhodnutie najneskôr zajtra.

slovakia

left justify in out

„V rámci posudzovania sme nedostali od obcí dostatočné argumenty, aby sme mohli zastaviť geoolgický prieskum. Lehota na geologický prieskum bude predĺžená do 19. apríla 2015,“ informoval Žiga. Podľa jeho vyjadrenia obce len uviedli, že táto aktivita je v rozpore s ich plánmi hospodárskeho a sociálneho rozvoja, Nič viac. Takýmto krokom chcem zabrániť medzinárodnej arbitráži. 

Na rokovanie boli pozvaní predstavitelia šiestich dotknutých obcí, Košický samosprávny kraj a mesto Košice. 

Minister Žiga navrhol obciam, aby spoločne postupovali proti ťažbe uránu. Navrhol im spôsob vypracovania memoranda, ktoré obce prerokujú a schvália. Cieľom prijatia memoranda obcí a ministerstva životného prostredia je zabrániť ťažbe uránu na Jahodnej. „Aj ja osobne som proti ťažbe uránu. Samotné ukončenie prieskumu ešte nedáva žiaden nárok na samotnú ťažbu,“ vyhlásil pred novinármi Žiga. 

Prieskum v tejto lokalite trvá už deväť rokov. Rozhodnutie o udelení súhlasu na prieskum od banského úradu získala spoločnosť dnes nazývaná Lodovika Energy, ešte v roku 2005. Ako uviedol Žiga, podľa investora v nasledujúcom období spoločnosť potrebuje vykonať nejaké analýzy, laboratórne práce a práce v terén, no už sa nemajú robiť nejaké zásadné vrty. 
„My budeme kontrolovať, ako túto úlohu realizuje,“ povedal Žiga. My musíme vychádzať z legislatívy, ktorá platila v čase vydania rozhodnutia. 

Obce môžu využiť právo veta v konaní pri vytyčovaní banského územia a pri povoľovaní ťažby. V súčasnosti už zastupiteľstvá obcí prijali uznesenie Myslava, Nižný a V prieskumom ani prípadnou ťažbou uránu. Jedine Košická Belá dala súhlas na prieskum. Ťažbu uránu na Jahodnej odmieta aj Košický samosprávny kraj a mesto Košice. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies