Minister Žiga odkazuje Hlinovi, že nejde kšeftovať s pozemkami

NETKY.SK • 16 Október 2013, 12:58 • 2 min
Minister Žiga odkazuje Hlinovi, že nejde kšeftovať s pozemkami

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) odmieta, že ide kšeftovať s pozemkami. Reagoval tak na výhrady nezaradeného poslanca Alojza Hlinu k novele zákona o ochrane prírody. Žiga nesúhlasí ani s názorom, že novela je v prospech elektrární na biomasu.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ ide o zámeny pozemkov, ubezpečil Hlinu, že výmena pozemkov mimo jeden okres nebude možná. "Takže sa ohradzujem voči vášmu napadnutiu, že tu ideme kšeftovať s pozemkami," obrátil sa na Hlinu minister. Zdôraznil, že vláda ide pomôcť vlastníkom pozemkov. "Aby v prípade, že majú pozemok v najvyššom chránenom území, mali možnosť ho zameniť so štátom za iný pozemok, ktorý štát neurčí, že je pre neho významný z hľadiska ochrany životného prostredia," vysvetlil Žiga.

Očakáva, že tu príde ďalší problém, a to s lesníkmi. "Lesníci nebudú chcieť dať tieto pozemky, ktoré nie sú v takom stupni ochrany, pretože v nich chcú ťažiť. Nebudú chcieť, aby štát vymenil pozemky v druhom alebo treťom ochrannom pásme za pozemky v piatom ochrannom pásme, lebo toto pásmo je bezzásadové," doplnil. Podľa neho treba riešiť otázku, či hospodársky efekt bude vyšší ako ochrana prírody. "Ale na tento problém narážame stále a bude na štáte, aby rozhodol, čo je cenné a čo treba chrániť," doplnil.

Hlinu označil za experta na všetko. "Keby sme vám tu pristavili jadrovú ponorku, určite k tomu budete vedieť mať hodnotný prejav," odkázal nezaradenému poslancovi minister. Žiga súhlasí, že zákony majú byť pre ľudí, tvrdí, že ten jeho taký je. Pripustil, že možno nie je ideálny, aj to, že je možno málo ambiciózny, je to ale podľa neho kompromis, na ktorom sa zhodol s odbornou aj laickou verejnosťou. Odmietol tak kritiku Mikuláša Hubu z OĽaNO. Minister zároveň avizoval ochotu hovoriť v druhom čítaní o zmysluplných pozmeňujúcich návrhoch. 

Hlina vo svojom vystúpení v úvode dňa povedal, že novela zákona o ochrane prírody nechráni životné prostredie, ale ho poškodzuje. Právna norma podľa neho vychádza v ústrety lobistickým skupinám, napríklad vlastníkom elektrární na biomasu, a tiež finančným skupinám. V súvislosti so zámenami pozemkov poukázal na prípad Chopku, na ktorom má zjazdovky finančná skupina J&T. "Ak teraz J&T za prenájom Chopku platí Jahnátkovi, tak po vašej geniálnej operácii bude štát platiť J&T. No nie je to na úrovni geniálneho obchodu?" obrátil sa Hlina na šéfa envirorezortu.

Vďaka novele zákona o ochrane prírody z dielne ministra Žigu by sa mali súkromní vlastníci chránených území dočkať po rokoch vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona