Minister Žiga chce pre veľké firmy znížiť ceny elektriny

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 14:36 • 2 min
Minister Žiga chce pre veľké firmy znížiť ceny elektriny

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Peter Žiga má v pláne znížiť ceny elektriny pre veľkoodberateľov.

slovakia

left justify in out

"Pri prioritách vlády sme hovorili o tom, že budeme musieť istým spôsobom znížiť koncové ceny elektriny pre veľké firmy. Myslím si, že vláda sa bude musieť nejakým spôsobom k tomu postaviť, pretože je to aj požiadavka firiem čiže zamestnávateľov," povedal po stredajšom rokovaní vlády Žiga.


Podľa ministra by sa mohla cena elektriny znížiť najmä prehodnotením výšky podpory obnoviteľných zdrojov energií (OZE). "Musíme zanalyzovať, akým spôsobom sa budú ďalej podporovať OZE," dodal Žiga, ktorý pripustil, že by sa mohla časť príspevku na obnoviteľné zdroje, ktorú platia odberatelia elektriny vo svojich koncových cenách, v budúcnosti preniesť na štát. "Je to na diskusiu," uzavrel minister.


Za podporu obnoviteľných zdrojov energií a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) zaplatia slovenskí spotrebitelia elektriny v tomto roku vo svojich faktúrach o vyše 7 % viac, ako to bolo v minulom roku. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví predpokladá, že na podporu zelenej elektriny dajú odberatelia v tomto roku celkovo 392 miliónov eur.

 

"Vlani boli plány na podporu elektriny z OZE a KVETu na úrovni 364 miliónov eur," uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz. Upozornil však, že presné údaje za minulý rok budú známe až koncom júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies