Minister zdravotníctva sa stretol so záchranármi a ocenil ich prácu

NETKY.SK • 11 Február 2022, 15:32 • 2 min
Minister zdravotníctva sa stretol so záchranármi a ocenil ich prácu

BRATISLAVA - Vladimír Lengvarský a štátna tajomníčka MZ SR Lenka Dunajová Družkovská sa dnes zúčastnili na Konferencii záchranárov Integrovaného záchranného systému „Rescue Day Poprad 2022“, ktorú organizuje Slovenská komora zdravotníckych záchranárov.

slovakia

left justify in out

„Rád by som poďakoval záchranárom za ich nasadenie a prácu, ktorú odvádzajú s mimoriadnym výkonom počas pandémie COVID-19, ale aj mimo nej. Sú vyťažení a v teréne častokrát bojujú o životy ľudí. Aktuálne na Slovensku pribúda priemerne okolo 20 000 pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19. Dve percentá z ľudí, ktorí boli pred týždňom pozitívne testovaní, vyhľadávajú aj starostlivosť v nemocniciach,“ uviedol minister. 

 

 

Dodal, že operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby aktuálne rieši zhruba 10 000 hovorov denne. „Stúpol počet výjazdov záchraniek, za uplynulý týždeň ste ich realizovali cez 1 400 len k pacientom s podozrením alebo potvrdenou diagnózou ochorenia COVID-19. Nárast bol vo všetkých krajoch, no najviac ich bolo v Prešovskom a Košickom kraji. Práca záchranára je poslaním a ako minister zdravotníctva chcem ubezpečiť, že robím všetko preto, aby pracovali v dôstojných podmienkach.“

 

Prečítajte si tiež: Poslanci NR SR čelia vyhrážkam! Prípad rieši polícia

 

Podľa aktuálnych čísiel Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva je v priemere 200 výjazdov záchraniek denne k pacientom s COVID-19 a počet výjazdov v súvislosti s variantom omikron bude zrejme rásť. „Keď sa obzrieme o niekoľko týždňov späť, počas vlny delta variantu vírusu bolo v priemere 400 výjazdov za deň k pacientom s koronavírusom. Nezabúdame, že aj počas éry COVID-19 existujú tiež iné diagnózy a pacienti potrebujú pomoc záchranárov aj pri iných zdravotných problémoch, a o to viac si ľudia vyžadujú ich nasadenie. Vidíme, že záchranári častokrát riskujú svoj vlastný život kvôli druhým aj pri zásahoch v horských a nedostupných terénoch“ povedala štátna tajomníčka MZ SR Lenka Dunajová Družkovská.

 

img

 

Na podujatí ocenili viacerých záchranárov za ich výnimočnú prácu. Cenu in memoriam dostala záchranárska posádka vrtuľníka, ktorá zahynula pri záchrane pacienta 7. septembra 2016 pri Strelníkoch neďaleko Banskej Bystrice.

 

Možno vás zaujme: Milan Krajniak a Zuzana Čaputová chcú pomôcť domácnostiam s výdavkami

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies