Minister zdravotníctva požaduje sprísnenie opatrení od začiatku januára!

NETKY.SK • 30 December 2020, 16:49 • 2 min
Minister zdravotníctva požaduje sprísnenie opatrení od začiatku januára!

BRATISLAVA - Konzílium odborníkov považuje za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripúšťa, že aktuálna situácia na Slovensku je nepochybne kritická a trend nepriaznivý. Zavedenie prísnejších opatrení už od 4. januára by bolo podľa neho oveľa zmysluplnejšie a takýto návrh predloží aj na vládu.

 

Aj na základe skúseností zo zahraničia je podľa neho zavedenie veľmi prísnych opatrení po dobu aspoň niekoľkých týždňov účinné riešene na stlačenie reprodukčného čísla. Ako upozornil, predčasné uvoľnenie opatrení vedie k opätovnej eskalácii situácie. "Je známe, že epidémia sa dá kontrolovať iba v nižších číslach. Tvrdé opatrenia zamedzia množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížia enormný tlak na ústavné zdravotné zariadenia a vytvoria priestor na postupnú vakcináciu zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb ako aj našich najrizikovejších spoluobčanov,“ dodal minister zdravotníctva Marek Krajčí, podľa ktorého je aktuálna situácia na Slovensku kritická a trend nepriaznivý.

 

Účinok aktuálnych opatrení, ktoré počítajú s vysokou úrovňou informovanosti a osobnej zodpovednosti občanov SR, momentálne nie je možné podľa ministra zdravotníctva spoľahlivo vyhodnotiť, avšak javia sa skôr ako nedostatočné. Ich efekt vzhľadom na vianočné sviatky, keď sa netestovalo, budú vedieť analytici vyhodnotiť až na nový rok. "Rovnako nevieme predvídať dodržiavanie opatrení počas nadchádzajúcich dní spojených s prechodom do nového roka. Efekt týchto dní sa preto opäť prejaví až z odstupom niekoľkých dní. Predpokladám však, že efekt súčasných opatrení nebude natoľko výrazný, aby našu krajinu v COVID automate posunul od 10. januára zo súčasnej čiernej fázy, ktorá znamená tvrdý lockdown, do bordovej farby, keď je umožnená aj limitovaná školská dochádzka a cesta do zamestnaní na základe negatívneho testu, nie staršieho ako 7 dní," upozornil Krajčí.

 

Podľa Krajčího situáciu komplikujú ťažko predvídateľné vplyvy – zmena prostredia, miešanie rodín, potenciálny vplyv novej varianty koronavírusu. Na strane druhej eviduje aj zníženú mobilitu občanov Slovenska pre dovolenky či nové opatrenia. "Modelovanie vzdialenejšej budúcnosti je aj v menej komplexnom období náročné, o to viac teraz, keď do nej zasahuje množstvo faktorov a vplyvov, a to aj vládou zavedených opatrení, ktoré sú postavené najmä na kvalitnej informovanosti a osobnej zodpovednosti občanov," dodal Krajčí.

 

Správu budeme aktualizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies