Minister zdravotníctva ČR porušil opatrenia priamo na verejnosti! Poslanci požadujú jeho rezignáciu

NETKY.SK • 23 Október 2020, 11:12 • 2 min
Minister zdravotníctva ČR porušil opatrenia priamo na verejnosti! Poslanci požadujú jeho rezignáciu

Český minister zdravotníctva Roman Prymula čelí výzvam na rezignáciu po tom, čo denník Blesk zverejnil fotoreportáž zachycujúcu, ako porušuje opatrenia proti pandémii nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

V stredu v noci podľa snímok navštívil reštauráciu, ktorá by mala byť podľa vládnych reštrikcií zatvorená. Šéf českého rezortu zdravotníctva sa v podniku na pražskom Vyšehrade stretol so šéfom poslaneckého klubu ANO Jaroslavom Faltýnkom, pričom nemal na tvári nasadené rúško, ktorého nosenie je tiež povinné, informuje portál Novinky.cz s odvolaním sa na Blesk.

 

img

 

Reakcia opozície 
Na správu o Prymulovi od rána reagujú opoziční politici, ktorí ho vyzvývajú, aby okamžite odstúpil. "Pán minister, ospravedlnte sa a okamžite odstúpte! Okamžite, prosím! To je jediný spôsob, ako ešte môžete presvedčiť verejnosť, že svoje opatrenia myslíte vážne a že ich ľudia majú dodržiavať," vyjadril sa napríklad šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

"Tu doslova platí, že kážu vodu a pijú víno. Naozaj si niekto ešte myslí, že táto vláda nás dokáže previesť pandémiou? Minister Prymula a podpreseda hnutia ANO Faltýnek sa vysmiali všetkým ľuďom, ktorí sa boja o svoje zdravie, o život blízkych a holú existenciu," vyhlásil zas predseda ODS Petr Fiala, podľa ktorého to naruší už aj tak krehkú doveru občanov.

 

img


Výzva k rezignácii ministra zdravotníctva zaznela aj z radov koaličnej ČSSD. Minister vnútra Jan Hamáček na sociálnej sieti Facebook napísal, že Prymula svojím konaním "prišiel o všetky dôveryhodnosť ako hlavná tvár boja s pandémiou. Akokoľvek je to zložité, pretože je nespochybniteľným odborníkom a hlavným autorom stratégie proti covidu, nemôže podľa mňa pokračovať ako minister zdravotníctva ČR".

 

 

Vie o tom aj premiér Babiš

Podľa neho by mali obaja politici vysvetliť, čo v reštaurácii robili. Hamáček pre Novinky povedal, že o veci hovoril už aj s premiérom Andrejom Babišom, ktorému povedal, že sa situácia musí rýchlo vyriešiť, pretože to škodí dôveryhodnosti vlády. Prymulu skritizovali aj minister zahraničia Tomáš Petříček, ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová aj minister kultúry Lubomír Zaorálek.

 

"Je to pre mňa absolútny šok. Nechápem, keď požadujeme od ľudí, aby dodržiavali pravidlá, nosili rúška, dokonca aj v aute, a komplikujeme život ľudí tým, že sme zatvorili reštaurácie a obchody, obmedzujeme ľudí v pohybe, tak musíme ísť príkladom," povedal český predseda vlády a tiež uviedol, že ho to velice mrzí a všetkým sa ospravedlňuje.

 

Jeden sa priznal, druhý sa bránil 

Faltýnek sa v dnešných hodinách za svoje konanie už ospravedlnil s tým, že je to jeho chyba. S ministrom sa podľa jeho slov stretol v uzavretom salóniku reštaurácie a diskutovali o plánnovanej zahraničnej misii lekárov.

 

img


Prymula zase pre týždenník Respekt uviedol, že netušil, že sa schôdzka odohráva v zatvorenej reštaurácii. Na stretnutí vraj boli štyria ľudia, ďalších dvoch ale odmietol menovať. Bez rúšok vraj boli väčšinou preto, lebo priebežne dochádzalo ku konzumácii. Prymula povedal, že pokojne rezignuje, ak si to praje verejnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies