Minister zahraničných vecí M. Dzurinda pozval pápeža na návštevu Slovenska

NETKY.SK • 13 Január 2011, 08:28 • 2 min
Minister zahraničných vecí M. Dzurinda pozval pápeža na návštevu Slovenska

Minister zahraničných vecí M. Dzurinda pozval pápeža na návštevu Slovenska

slovakia

left justify in out

Slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda dnes odovzdal vo Vatikáne pápežovi Benediktovi XVI. oficiálne pozvanie od prezidenta SR Ivana Gašparoviča na  návštevu Slovenska.
      Na budúci rok si SR pripomenie 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie súčasného Slovenska. Podľa Dzurindu ide o výbornú príležitosť na to, aby SR mohol navštíviť súčasný pápež.
      Vo funkcii predsedu vlády SR sa Mikuláš Dzurinda stretol s Benediktom XVI. vo Vatikáne pri príležitosti jeho slávnostného uvedenia do úradu hlavy katolíckej cirkvi v apríli 2005. Ako bývalého premiéra ho prijal vo Vatikáne aj pápež Ján Pavol II. v apríli 1999 a o rok neskôr 24. novembra 2000 pri príležitosti podpisu Základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou.
      Ďalšie oficiálne stretnutie bývalého šéfa slovenskej vlády s Jánom Pavlom II. sa uskutočnilo v Bratislave v septembri 2003 v rámci pápežovej tretej pastoračnej cesty na Slovensko.
      V utorok večer sa Dzurinda stretol so šéfom vatikánskej diplomacie Mons. Dominiquom Mambertim, s ktorým si pripomenul podpísanie Základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou. Obaja predstavitelia hovorili aj o tom, v akom stave je napĺňanie tejto zmluvy, a zhodnotili súčasný stav bilaterálnych slovensko-vatikánskych vzťahov.
      Ako povedal pre TASR Dzurinda, SR má záujem aj o také dohody ako je dohoda o vzájomnom uznávaní školských vysvedčení.
      Dzurinda a Mamberti diskutovali aj o aktuálnych otázkach medzinárodných vzťahov - o vývoji na Balkáne, výsledkoch návštevy pápeža Benedikta XVI. na Blízkom východe v roku 2009, o situácii v Sudáne, o vývoji v iránskej otázke či o postavení kresťanov v krajinách, kde sú ešte v súčasnosti prenasledovaní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona