Minister zahraničných vecí Kerry chce znížiť napätie na Kórejskom polostrove

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 11:04 • 2 min
Minister zahraničných vecí Kerry chce znížiť napätie na Kórejskom polostrove

SOUL - Americký minister zahraničných vecí John Kerry v piatok priletel do Južnej Kórei, kde odštartoval východoázijskú časť svojho svetového turné. Neskôr má na programe aj návštevu Číny a Japonska. Cieľom Kerryho návštevy je zníženie napätia na Kórejskom polostrove v súvislosti s vyhrážkami Severnej Kórei, ktorá je podľa slov svojho vodcu Kima Čong-una pripravená zaútočiť na svojho suseda jadrovými zbraňami.

slovakia

left justify in out

 Podľa nemenovaného predstaviteľa Kerryho tímu, ktorého cituje agentúra AFP, je práve zastávka v Číne zo strany šéfa americkej diplomacie v tejto súvislosti kľúčová. Kerry sa pokúsi presvedčiť Peking, že stabilita v oblasti je aj v jej záujme. Práve Čína je prakticky jedinou veľmocou, ktorá má so Severnou Kóreou relatívne dobré vzťahy.

Kerry prichádza do Soulu presne v čase, keď sa na verejnosť dostala utajovaná správa americkej Obrannej spravodajskej služby (DIA) hovoriaca o tom, že Pchjongjang je schopný útočiť aj jadrovými raketami. Južná Kórea však o tom podľa slov svojho ministra obrany Kima Min-soka "pochybuje". "Severná Kórea uskutočnila už tri jadrové testy, stále však panujú pochybnosti, že... vyrobila malú ľahkú hlavicu, ktorá sa dá pripevniť na raketu," povedal reportérom Kim. Ako ale dodal, KĽDR sa blíži k tomu, aby vedela "miniaturizovať" jadrovú hlavicu a použiť ju v reálnom boji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies