Minister zahraničia USA Tillerson dnes v Ankare rokoval s tureckými predstaviteľmi

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 15:36 • 2 min
Minister zahraničia USA Tillerson dnes v Ankare rokoval s tureckými predstaviteľmi

ANKARA - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson dnes v Ankare rokoval s tureckými činiteľmi.

slovakia

left justify in out

Ide o najvyššie postaveného predstaviteľa USA, aký pricestoval na návštevu Turecka od januárovej inaugurácie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

Tillerson hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ako aj s rezortným náprotivkom Mevlütom Čavušoglom o mnohých témach vrátane sýrskeho konfliktu, napätia medzi oboma krajinami v rámci NATO či o prípade exilového duchovného Fethullaha Gülena, informuje spravodajská stanica BBC.

 

Tillersonova návšteva prichádza v čase, keď Turecko ohlásilo "úspešné" ukončenie sedemmesačnej operácie Štít Eufratu na severe Sýrie. Turecko a USA sa však v mnohých aspektoch riešenia tohto konfliktu nezhodujú - najmä v tom, kto by sa mal zapojiť do oslobodzovania mesta Rakka z rúk tzv. Islamského štátu (IS).

 

Jedným z týchto sporov je americká podpora kurdských bojovníkov v Sýrii, ktorí však tiež bojujú proti džihádistom. Turecko považuje Ľudové obranné jednotky (YPG) za "teroristickú skupinu" napojenú na kurdských separatistov, ktorí v Turecku vedú povstanie od roku 1984. USA ich vnímajú ako efektívnu silu v boji proti IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies