Minister z ostrova Tuvalu nakrútil pre klimatický summit jedinečné video!

NETKY.SK • 8 November 2021, 10:34 • 2 min
Minister z ostrova Tuvalu nakrútil pre klimatický summit jedinečné video!

FUNAFUTI - Video nakrútil na okraji ostrova Fongafale, pričom na klimatickom summite OSN v Glasgowe by ho mali pustiť v utorok.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí ostrovného štátu Tuvalu sa v nedávno natočenom videozázname prihovára klimatickému summitu OSN (COP26) v Glasgowe stojac po kolená v morskej vode. Simon Kofe chce takýmto spôsobom poukázať na problémy spôsobené klimatickou zmenou, ktorým čelí jeho nízkopoložený ostrovný štát. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

 

imgimgimg

 

Fotografie zachytávajúce politika, ako stojí v obleku a v kravate v mori pri rečníckom pultíku s nohavicami vyhrnutými nad kolená, sa rýchlo rozšírili prostredníctvom sociálnych sietí. Zámerom prejavu, ktorý natočila tamojšia verejnoprávna stanica TVBC, bolo upriamiť pozornosť na stúpajúcu hladinu oceánu, s ktorou zápasí tichomorský štát Tuvalu. 

 

Prečítajte si tiež: Angela Merkelová podporila demonštrantov: Mladí majú právo protestovať!

 

Minister Kofe vo videu hovorí, že takýmto prejavom "vedľa seba stavia" prostredie, v ktorom sa odohráva klimatický summit v Glasgowe, so skutočnou situáciou, akej čelí Tuvalu v dôsledku klimatickej zmeny a narastajúcej hladiny oceánov. Zároveň tak zdôrazňuje odvážne kroky, ktoré ostrovný štát podniká pri riešení naliehavých problémov súvisiacich s tzv. klimatickou migráciou.

 

img

 

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra do 12. novembra. Konferenciu považujú za kľúčovú, lebo má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania.

 

K téme: Grónsko sa roztápa závratnou rýchlosťou. Hrozia globálne povodne!

 

Mnohé z krajín, ktoré patria k najväčším znečisťovateľom planéty, sľubujú, že emisie v nadchádzajúcich desaťročiach čo naviac obmedzia. Viaceré sa plánujú do roka 2050 dopracovať k tzv. uhlíkovej neutralite. Lídri nízkopoložených tichomorských štátov sa však domáhajú okamžitých opatrení, pričom poukazujú na to, že klimatickými zmenami je ohrozené ich samotné prežitie.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies