Minister vnútra vymenoval nového prezidenta Policajného zboru

NETKY.SK • 28 Január 2021, 18:59 • 2 min
Minister vnútra vymenoval nového prezidenta Policajného zboru

BRATISLAVA - Novým prezidentom Policajného zboru (PZ) sa stal Peter Kovařík. Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) ho dnes vymenoval do funkcie.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra si uvedomuje, že situácia v polícii, ktorú zdedili, nie je ideálna a verí, že rozhodnutie vymenovať Kovaříka bude postupom času vnímané ako správne rozhodnutie.

 

Šéf polície musí byť apolitický

Mikulec ďalej potvrdil, že v krátkej dobe chce predstaviť nový spôsob voľby policajného prezidenta. Mal by sa tak uskutočniť ďalší výber nového šéfa polície. O tom, koho vymenovať, sa šéf rezortu vnútra radil aj s niektorými členmi vlády.

Nový policajný prezident povedal, že ho netrápi, kým bol do funkcie zvolený a zdôraznil, že PZ musí byť apolitický.

 

Kovařík zároveň reagoval na otázku o stave Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), z ktorej odišlo takmer desať percent príslušníkov.

 

„My dopĺňame stav na NAKA, pretože tam sú policajti, ktorí sú naozaj najdlhšie slúžiaci a časť z nich nám odišla. Dopĺňame ich mladšími. NAKA funguje a bude fungovať,“ uzavrel.
 

Prečítajte si tiež: Ktorého kandidáta odporučil brannobezpečnostný výbor na post šéfa polície ministrovi vnútra?
 

Kovaříka podporilo 10 členov výboru

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v pondelok 25. januára odporučil Petra Kovaříka ministrovi vnútra na post policajného prezidenta.

 

Podporilo ho spolu desať členov výboru, proti nebol ani jeden a zdržali sa štyria. Kovařík je od septembra 2020 v pozícii dočasného šéfa polície. Jeho protikandidátom bol veliteľ Útvaru špeciálneho určenia Prezídia PZ Štefan Hamran.

Kovařík v minulosti pôsobil ako policajný pridelenec vo Washingtone alebo ako riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ

 

V období rokov 2017 až 2020 pôsobil na Úrade vlády SR, najskôr ako riaditeľ Odboru prevencie korupcie Kancelárie predsedu vlády SR a neskôr ako generálny riaditeľ sekcie prevencie korupcie a krízového manažmentu a zároveň ako riaditeľ kancelárie Bezpečnostnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies