VIDEO Minister vnútra Tomáš Drucker rezignuje na svoju funkciu

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 14:16 • 2 min
VIDEO Minister vnútra Tomáš Drucker rezignuje na svoju funkciu

BRATISLAVA - Minister vnútra Tomáš Drucker sa rozhodol podať demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku.

slovakia

left justify in out

Ako povedal, nechce ešte viac polarizovať spoločnosť v otázke odvolania či neodvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara. 

 

"Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu," oznámil Drucker.

 

Teší ho, že pripravil nový návrh zákona na voľbu policajného prezidenta a ďalších vysokých funkcionárov. V pozícii ministra vnútra sa však podľa jeho slov necítil autenticky.

 

Sám Drucker policajného prezidenta Gašpara nežiadal o odchod, ako sám uviedol, najväčšia miera osobnej zodpovednosti je jeho vlastný odchod z funkcie. "Hovoril som s viacerými ľuďmi z prostredia polície či prokuratúry. Za čas, ktorý som pôsobil ako minister vnútra, som nezískal žiadne dôkazy o tom, že by Tibor Gašpar nejakým spôsobom ovplyvňoval akékoľvek vyšetrovanie. Moje rozhodnutie odísť z funkcie je slobodné rozhodnutie, pretože som nedokázal upokojiť napätú situáciu v spoločnosti. To, či má Tibor Gašpar odstúpiť alebo nie musí zhodnotiť v prvom rade on sám," uviedol dnes Drucker.

Podľa jeho slov sa bude rozprávať o svojom odchode s prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom v najbližších hodinách či dňoch. Následne Drucker odíde aj z politického prostredia. "Po podaní oficiálnej demisie odídem aj z politiky naspäť do súkromnej sféry," priblížil svoje najbližšie kroky Drucker. Ako dodal, nevie povedať, kto by ho mal na poste ministra vnútra nahradiť.

 

O svojom rozhodnutí odísť informoval premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). "Informoval som pána Pellegriniho, nominácia na post ministra vnútra je plne v jeho réžii a mne neprináleží viesť vôbec takéto debaty o tom, kto by ma mal alebo nemal nahradiť. Čelil som tri týždne kritike a útokom a tak som sa rozhodol, že bude lepšie, ak podám demisiu a nahradí ma niekto, kto zvládne upokojenie situácie lepšie," doplnil Drucker. "Budem asi minister s najkratším časom vo funkcii, ale nateraz cítim, že je to najlepšie možné riešenie," povedal Drucker.

 

 

 

 

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.

 

Koaličnú stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) podať demisiu. "No berieme ho na vedomie," povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

 

Most-Híd tvrdí, že navrhované zmeny o spôsobe výberu a menovania vedenia polície považuje za dôležitý systémový krok k obnovovaniu dôvery. "Návrh je v súlade s návrhom strany Most-Híd, ktorý z iniciatívy jej predstaviteľov bol zapracovaný aj do Programového vyhlásenia vlády," dodala Debnár.

 

Podpredseda SNS Anton Hrnko nie je nadšený demisiou ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). "Je ho škoda, minister Drucker rozbehol dôležité zmeny v rezorte týkajúce sa voľby policajného prezidenta a organizácie okolo policajnej inšpekcie," povedal politik.

 

Hrnko ale rozumie dôvodom, prečo sa Drucker rozhodol podať demisiu. "Pretože ak niekoho odvolávate, musíte mať na to pádne argumenty a je niekedy ťažké pripustiť si, že časť verejnosti má na vec iný názor," povedal Hrnko s tým, že Drucker má v tejto veci zrejme iný prah bolesti.

 

"Nie je dobré zasahovať do organizácie policajného zboru," odpovedal Hrnko na otázku, či by on bol za odvolanie Gašpara. Tvrdí totiž, že polícia má práve za jej súčasného vedenia veľkú šancu na vyriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies