Minister vnútra podpísal reorganizáciu polície a kritizoval Babiša

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 08:55 • 2 min
Minister vnútra podpísal reorganizáciu polície a kritizoval Babiša

PRAHA - Český minister vnútra Milan Chovanec, ktorý je súčasne podpredsedom ČSSD, včera podpísal kritizovanú reorganizáciu polície. Oznámil to na popoludňajšej tlačovej konferencii s tým, že jej platnosť bude odložená zo začiatku júla na začiatok augusta.

slovakia

left justify in out

Súčasne skritizoval vodcu ANO Andreja Babiša za hrozbu, že ak reorganizáciu podpíše, ANO pravdepodobne vypovie koaličnú zmluvu.

 

"Polícia sa nikdy nestane divíziou Agrofertu," citoval ho server Novinky.cz. "Urobil som chybu, že som to nepodpísal skôr... ANO by malo hľadať dohodu," dodal Chovanec.

 

Strana KDÚ-ČSL v reakcii oznámila, že "minister vnútra preberá podpisom reorganizácie polície politickú zodpovednosť za jej výsledky a dopady", informovali Novinky.cz.

 

Premiér Bohuslav Sobotka predtým po zmierovacom konaní, na ktorom sa zišli šéfovia koaličných strán, uviedol, že reorganizácia polície je odborná záležitosť, ktorá je v kompetencii policajného prezidenta a ministra vnútra.

 

Sobotkove vyhlásenie je podľa spravodajskej televízie ČT 24 jasným odmietnutím ultimáta, ktoré dal ČSSD predseda hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš. Ten na rannom rokovaní oznámil, že ANO vypovie koaličnú zmluvu, ak minister vnútra podpíše reorganizáciu polície. Podľa Babiša to však nebude znamenať odchod ANO z vlády, hnutie si tým iba uvoľní ruky.

 

Najspornejšou časťou reformy je zámer zlúčenia protikorupčného útvaru a Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) do Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu. ANO tento plán kritizuje ako nepripravený a vedený snahou odstrániť šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, ktorý sa v piatok vzdal funkcie a oznámil odchod do civilu.

 

Premiér Sobotka včera popoludní odcestoval do Číny, do Česka by sa mal vrátiť na budúci týždeň v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies