Minister vnútra obhajuje štvrtkový zásah polície počas demonštrácie. Tvrdý zásah voči antivaxerom by iba vyeskaloval napätie, tvrdí

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 15:36 • 2 min
Minister vnútra obhajuje štvrtkový zásah polície počas demonštrácie. Tvrdý zásah voči antivaxerom by iba vyeskaloval napätie, tvrdí

BRATISLAVA – Polícia v Bratislave monitorovala celý priebeh štvrtkového štrajku proti očkovaniu a zaznamenávala ho, aby tí, ktorí sa „nevedeli zmestiť do kože", mohli byť v krátkom čase riešení príslušnými orgánmi. Orgány činné v trestnom konaní taktiež žiadajú verejnosť o spoluprácu pri vypátraní neprispôsobivých občanov z demonštrácie, ktorí obťažovali okoloidúcich.

slovakia

left justify in out

Napísal na sociálnej sieti minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s tým, že nie je pravda, že by sa polícia dianiu len nečinne prizerala.

 

Nezaočkovaní s obmedzeniami
„Polícia, samozrejme, vie odlíšiť demonštrujúcich, ale nemôžeme chcieť, aby riešila na masovom podujatí jedincov prostredníctvom riskantného zákroku, keď na to má aj iné možnosti. Občania sa môžu cítiť bezpečne práve preto, lebo pri podujatiach takéhoto charakteru neeskalujeme napätie neprimeranou silou, ktorá by mohla mať v konečnom dôsledku opačný efekt," zdôraznil minister.

Tiež skonštatoval, že nikto nenúti občanov, aby sa dali zaočkovať v prípade, že je to proti ich vôli alebo presvedčeniu. Musia však podľa neho rešpektovať, že ak sa rozhodnú neočkovať, musia počítať s istými obmedzeniami. 

 

 

„Takéto protesty, ktorým chýba konštruktívna, faktická a argumentačná rovina, cieľom ktorých je len upriamiť pozornosť často aj nevhodnými a vulgárnymi prejavmi, je v úplnom rozpore s tým, o čo by sa ich účastníci podľa vlastných tvrdení chceli usilovať. Je absurdné, že svoj názor chcú vyjadriť vajíčkami, kečupom alebo pľuvancami. Je to na míle vzdialené slušnému dialógu, ktorý práve demokratická spoločnosť ponúka a umožňuje," dodal minister.

 

Prezidentka vyzvala na upokojenie situácie

Na protesty pred Prezidentským palácom zareagovala aj hlava štátu Zuzana Čaputová. Ľudia podľa nej majú právo protestovať proti opatreniam, ktoré chránia aj ich zdravie a životy.

 

Výzvy protestujúcich by ale nemali prerásť do agresívnych výziev či fyzických konfliktov. Prezidentka konštatuje, že prijaté opatrenia zo strany vlády sa niekomu môžu zdať ako predčasné a zbytočne tvrdé, s nástupom tretej vlny sa však podľa nej ukáže ich opodstatnenie.

 

„Nikto nenúti nikoho očkovať sa, nesmieme ale zabúdať, že tu nejde len o slobodné rozhodnutie nezaočkovať sa, ale zároveň ide aj o právo ostatných na ochranu svojho zdravia,“ uviedla Čaputová.

Nezaočkovaní nemajú podľa prezidentky pred vírusom ochranu a preťažený zdravotnícky systém nezvládne naplno pomáhať ľuďom s ochorením COVID-19 a aj obyvateľom s inými diagnózami. „Preto potrebujeme najmä solidaritu a pokojný a vecný tón diskusie,“ uzavrela hlava štátu.

 

Demonštranti zablokovali dopravu
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzvala políciu, aby sa pri dnešných plánovaných protestoch nezopakovala situácia zo štvrtka (29. júla).

 

Podľa liberálov by policajti mali zabezpečiť poriadok a priechodnosť dopravy a to, aby neboli obmedzovaní ľudia, „ktorí chodia normálne do práce".

 

img

 

„Ak by sa podobná situácia zo štvrtka zopakovala aj dnes, považovali by sme to za závažné zlyhanie policajného vedenia," dodala strana.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Demonštranti pred Prezidentským palácom spôsobili dopravný kolaps. Blokujú viaceré ulice mesta

 

Hľadá sa muž, ktorý utočil na ženu v aute

Polícia žiada verejnosť, aby jej zaslala videá zo štvrtkových protestov v Bratislave, ak prostredníctvom nich zachytila protiprávne konanie protestujúcich voči obyvateľom alebo návštevníkom Bratislavy.

 

Zároveň žiada o pomoc s identifikáciou muža v bielom tielku, rifľových kraťasoch a klobúku, ktorý vo videu zverejnenom portálom Aktuality.sk atakuje ženu v bielom aute.

 


Polícia sa sústredí najmä na protiprávne konania, akými sú fyzické napadnutie či výtržnosti. Po analýze videí uskutočnia orgány činné v trestnom konaní stotožňovanie trestne zodpovedných osôb a príslušné útvary Policajného zboru budú vykonávať úkony smerujúce k vyvodeniu možnej trestno-právnej zodpovednosti.

Záznamy môžu občania odovzdať na USB kľúči, na CD, osobne na ktoromkoľvek oddelení Policajného zboru, e-mailom na adresu krpzba@minv.sk, prostredníctvom stránok na úschovu videí alebo formou súkromnej správy na sociálnej sieti Polícia SR – Bratislavský kraj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies