Minister vnútra dostane väčšie právomoci!

NETKY.SK • 7 Október 2021, 12:23 • 2 min
Minister vnútra dostane väčšie právomoci!

BRATISLAVA - Silnejšie právomoci dostane aj generálny tajomník služobného úradu. Bude môcť odvolať vedúceho zamestnanca vo svojej riadiacej pôsobnosti bez uvedenia dôvodu iba so súhlasom príslušného ministra alebo vedúceho ústredného orgánu štátnej správy.

slovakia

left justify in out

img

 

Minister vnútra si posilní právomoci vo vzťahu k policajtom, ktorí sú ustanovení do funkcií nadriadeného. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe, ktorú presadili koaliční poslanci. Za jej prijatie v pléne parlamentu hlasovalo 79 poslancov zo 125 prítomných.

 

Prečítajte si: Koalícia sa zhodla na tom, kto má vybrať policajného prezidenta

Parlament podľa prijatého pozmeňujúceho návrhu rozhodol, že ak si to vyžaduje dôležitý záujem služby, môže minister previesť, aj bez uvedenia dôvodu, nadriadeného zamestnanca na inú funkciu v tom istom mieste výkonu štátnej služby. Ak to nie je možné, môže preložiť nadriadeného na inú funkciu do iného miesta výkonu štátnej služby alebo do iného služobného úradu.

Poslanci tiež rozhodli, aby štátnemu tajomníkovi podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo, patrila paušálna náhrada na pokrytie nevyhnutných výdavkov za služby a iných osobných výdavkov súvisiacich s vykonávaním funkcie v rovnakej sume, ako prislúcha štátnym tajomníkom na ministerstvách.

 

img

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Polícia poskytne väčšiu ochranu zdravotníkom pred antivaxermi

Novelu zákona kritizovala opozícia. Nezaradený poslanec Erik Tomáš uviedol, že v programovom vyhlásení vlády je záväzok, že výber ľudí do štátnej správy bude čisto odborný a transparentný. „A hlavne ste tú stať nazvali odborníci namiesto našich ľudí do štátnej správy.“

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona