Minister Uhliarik sa pri ozdravovaní sektora zameria na nemocnice a lieky

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 11:26 • 2 min
Minister Uhliarik sa pri ozdravovaní sektora zameria na nemocnice a lieky

Minister Uhliarik sa pri ozdravovaní sektora zameria na nemocnice a lieky - Politika Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa chce pri pokuse ozdraviť slovenské zdravotníctvo zamerať najmä na dve oblasti, a to lieky a nemocnice. Podľa jeho slov sa za

slovakia

left justify in out

img

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa chce pri pokuse ozdraviť slovenské zdravotníctvo zamerať najmä na dve oblasti, a to lieky a nemocnice. Podľa jeho slov sa za posledné štyri roky nezaznamenal výrazný posun v kvalite a dostupnosti zdravotnej starostlivosti a ľudia za ňu platili viac. Uhliarik je preto presvedčený, že je najvyšší čas nasadiť pre sektor zdravotníctva účinnú liečbu. "Nebude mojím cieľom pripravovať reformné kroky, ktoré budú nekonzistentné a budú škodiť pacientom, na druhej strane ani kozmetické úpravy, ktoré nič neriešia," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii.
"V rokoch 2002 až 2006 bývalá Dzurindova vláda navrhla a začala zdravotnícke reformy, ktoré ale, žiaľ, neboli odkumunikované v správnej forme verejnosti, odbornej aj laickej, preto sa verejnosť k týmto krokom a reforme postavila odmietavo," konštatoval Uhliarik. Praktiky bývalého kabinetu Roberta Fica tak podľa neho charakterizovalo to, že sa táto nepopulárnosť reformy využívala a vytrhávali sa z kontextu niektoré jej prvky. "Mojím cieľom je týchto osem rokov vládnutia, určitých reforiem zmeniť a mojím heslom je, osem rokov stačilo, diagnózu poznáme a je čas nasadiť účinnú liečbu."
Ako ďalej objasnil, po schválení programového vyhlásenia parlamentom by sa mali začať práce na zefektívnení činnosti kategorizačnej komisie na lieky tak, aby sa minimalizovali lobistické tlaky, či už farmaceutických firiem alebo iných spoločností. Plánuje preto zverejňovať hlasovanie členov komisie na internete. Navrhnúť sa má i sprísnenie podmienok na otváranie nových lekární. Poukázal na to, že Česká republika má pri desaťmiliónovej populácii asi 2400 lekární, pričom na Slovensku je o polovicu menej obyvateľov a lekární je do 2000. Medzi pripravované kroky ministerstva bude patriť aj zavedenie preskripcie liekov na báze účinnej látky, od čoho Uhliarik očakáva šetrenie finančných prostriedkov.
V oblasti nemocníc chce šéf rezortu pretrhnúť bludný kruh ich zadlžovania a oddlžovania. Myslí si, že doteraz sa v tejto oblasti iba konštatovala diagnóza v podobe zadlžovania a nič sa s ňou nespravilo. Ministerstvo sa preto zameria na transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, kde bude stopercentným vlastníkom štát.
Uhliarik chce dosiahnuť, aby zdravotnícke zariadenia boli nastavené na vyrovnané hospodárenia tak, aby boli "konečne hodné označenia nemocnice 21. storočia".
Minister tiež plánuje zaviesť "spravodlivejší" platobný mechanizmus za liečbu, ktorú jednotlivé zariadenia poskytujú. "Podľa mňa nie je spravodlivé, aby rovnaká diagnóza bola uhradená v okresnej nemocnici inak ako vo fakultnej," ozrejmil. Okrem toho v oblasti zmien, ktoré sa majú dotknúť nemocníc, počíta sa aj so zavedením centrálneho nákupu liekov a zdravotníckych pomôcok, ktorý využíva aj štátna Všeobecná zdravotné poisťovňa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona