Minister Uhliarik chce zmenu v úhrade vozíkov vyriešiť do konca mesiaca

NETKY.SK • 20 August 2010, 11:51 • 2 min
Minister Uhliarik chce zmenu v úhrade vozíkov vyriešiť do konca mesiaca

Minister Uhliarik chce zmenu v úhrade vozíkov vyriešiť do konca mesiaca

slovakia

left justify in out

Návrh novej októbrovej kategorizácie prináša pre ľudí odkázaných na invalidné vozíky zmenu. Zdravotné poisťovne by po novom nemali uhrádzať mechanický aj elektrický vozík súčasne. Centrum samostatného života (CSŽ) upozornilo, že takýto krok je diskriminačný a ministerstvo zdravotníctva požiadalo o jeho zrušenie. Rezort zdravotníctva všetkých ťažko zdravotne postihnutých občanov upokojuje a hovorí, že celú situáciu vyrieši.
      "Kategorizačná komisia ministerstva zdravotníctva o zmenách rozhodla ešte pred nástupom súčasného ministra Ivana Uhliarika. Legislatívny proces pripomienkového konania už bežal," informovala dnes TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Minister si však podľa jej vyjadrenia uvedomuje nespravodlivosť, ktorá sa v komisii stala a určite v rámci pripomienkového konania, ktoré je stále otvorené, do konca mesiaca celú kauzu vozíčkov vyrieši. "Nie je prípustné, aby najcitlivejšie skupiny obyvateľov doplácali na nekorektné rozhodnutia," dodala.
      "Ak by tento návrh bol prijatý a platný od 1. októbra 2010, znamenalo by to, že ľudia s ťažkým telesným postihnutím odkázaní na pohyb na vozíku nebudú môcť mať k dispozícii mechanický vozík a následne elektrický vozík," upozorňuje riaditeľka CSŽ Ľudmila Gričová. Argumentuje tým, že ťažko telesne postihnutá osoba, ktorá je odkázaná na elektrický vozík, má mať k dispozícii aj mechanický vozík. "Mechanický vozík je nevyhnutný pre nechodiaceho, pretože sa na elektrickom vozíku nedostane ani do stále bariérových zdravotníckych zariadení, do auta či jednoducho do verejných hromadných prostriedkov. Elektrický vozík však môže používať na mobilitu doma, po okolí a všade tam, kde vie, že sa týmto vozíkom dostane," vysvetlila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies