Minister Szijjártó v Bratislave: Slovensko je významný spojenec; migračné kvóty sú pre oboch neprijateľné

NETKY.SK • 6 Február 2018, 13:13 • 2 min
Minister Szijjártó v Bratislave: Slovensko je významný spojenec; migračné kvóty sú pre oboch neprijateľné

BRATISLAVA - Kvóty na prijímanie migrantov sú pre Maďarsko aj Slovensko naďalej neprijateľné. Zhodli sa na tom štátny tajomník slovenského rezortu zahraničia Ivan Korčok a maďarský minister zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Péter Szijjártó.

slovakia

left justify in out

"Maďarsko nikdy neprijalo ani neprijme žiadneho ilegálneho migranta," vyhlásil Szijjártó s tým, že štáty Visegrádskej štvorky (V4) nechcú žiť na kontinente, kde pretrváva teroristická hrozba. "Kedysi nebolo súčasťou každodenného života žiť v tieni teroru," povedal.

 

Podľa Korčoka je v oblasti migrácie potrebné hľadať riešenia, ktoré Európu opätovne nerozdelia. "Nechceme zopakovať situáciu, aby bola V4 prehlasovaná," skonštatoval Korčok s tým, že kvóty nefungujú a Slovensko si nevie predstaviť, že by za taký návrh hlasovalo.

Korčok zároveň reagoval na vyhlásenie predsedu vlády Rakúska Sebestiana Kurza o tom, že Rakúsko môže predstavovať most medzi V4 a západnou Európou. Podľa Korčoka do Európy žiadne mosty nepotrebujeme, keďže sme jej pevnou súčasťou. "Napriek niektorým odlišným názorom nepotrebujeme premostenie," povedal. Spolu so Szijjártóm zároveň kritizoval zámer Rakúska znižovať prídavky na deti pre cudzincov pracujúcich v krajine. "Naši občania v Rakúsku platia všetky dane a odvody," zdôraznil Szijjártó s tým, že obe krajiny požadujú férový prístup voči svojim občanom.

Vzájomné vzťahy Slovenska a Maďarska označili obaja predstavitelia za intenzívne. "Na Slovensko hľadíme ako na priateľa a jedného z najdôležitejších spojencov," povedal Szijjártó. Korčok dodal, že dobré vzťahy ilustruje aj otvorenie nového maďarského veľvyslanectva v Bratislave na Štefánikovej ulici. "Je to veľmi pekná historická budova, aj týmto spôsobom vyjadruje Maďarsko postoj k Slovensku ako k susedovi, s ktorým máme veľmi dobré vzťahy," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona