Minister spravodlivosti USA požiadal 46 prokurátorov o odstúpenie

NETKY.SK • 11 Marec 2017, 07:41 • 2 min
Minister spravodlivosti USA požiadal 46 prokurátorov o odstúpenie

WASHINGTON - Minister spravodlivosti USA Jeff Sessions v piatok nečakane vyzval na odstúpenie 46 federálnych prokurátorov, ktorých do úradu vymenovala ešte administratíva exprezidenta USA Baracka Obamu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, medzi oslovenými je údajne aj prokurátor Manhattanu Preet Bharara, ktorého o zotrvanie vo funkcii ešte vlani v novembri - po svojom zvolení - požiadal Obamov nástupca Donald Trump.

 

Prax, keď sa po zmene na poste prezidenta menia aj federálni prokurátori, je rutinná a takto postupovali aj predchádzajúce vlády. Republikán Ronald Reagan a demokrat Bill Clinton po svojom nástupe do Bieleho domu vymenili po 89 z 93 federálnych prokurátorov. George W. Bush urobil zmeny na 88 prokurátorských postoch.

 

Keďže ide o rutinné opatrenie a federálni prokurátori sú politickými nominantmi, mnohí z tých, ktorých do funkcie vymenoval Obama, po Trumpovom nástupe do Bieleho domu podali demisiu. Asi štyri desiatky ich však vo funkciách zostali až do piatku, keď ich Sessions požiadal, aby "v záujme zabezpečenia odovzdania moci odišli".

 

Agentúra AP napísala, že zatiaľ nie je jasné, koľkí z federálnych prokurátorov Sessionsovej výzve už vyhoveli alebo tak v dohľadnom čase spravia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona