Minister spravodlivosti sa už zaoberá s prípadom nevzatia do väzby vraha z Liptovskej Lúžnej

NETKY.SK • 21 August 2014, 11:19 • 2 min
Minister spravodlivosti sa už zaoberá s prípadom nevzatia do väzby vraha z Liptovskej Lúžnej

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa zaoberá prípadom nevzatia do väzby Ivana Š., ktorý vraždil v Litovskej Lúžnej. Generálna prokuratúra tvrdí, že zodpovednosť za to, že Ivan Š. ostal na slobode, nesie sudkyňa Okresného súdu v Ružomberku.

slovakia

left justify in out

"O situácii vieme, vyžiadali sme si spis a vec preveríme. Ak zistíme pochybenie sudkyne, vyvodíme dôsledky," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

 

Ivan Š. čelil obžalobe z nebezpečného vyhrážania sa svojej bývalej družke, ktorú napokon pripravil o život. Generálna prokuratúra upozornila, že ružomberská sudkyňa nerozhodla o jeho vzatí do súdnej väzby ani na hlavnom pojednávaní 28. júla 2014 a ponechala ho na slobode. Hlavné pojednávanie odročila na 10. septembra. "Tento postup Okresného súdu v Ružomberku považuje prokuratúra ako jeden z možných dôvodov, ktorý obžalovanému umožnil spáchať tento trestný čin (dvojnásobnú vraždu, pozn. SITA). Uvedené pochybenie sudkyne generálny prokurátor osobne prerokuje s ministrom spravodlivosti,“ uvádza sa v stanovisku generálnej prokuratúry, ktoré poskytla jej hovorkyňa Andrea Predajňová. 

 

Krajský prokurátor v Žiline na základe pokynu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára preskúmal postup Okresnej prokuratúry Ružomberok vo veci obžalovaného Ivana Š. „V postupe okresnej prokuratúry nezistil žiadne nedostatky,“ konštatovala Predajňová. V čase podania ostatnej obžaloby Okresnému súdu v Ružomberku na obvineného Ivana Š. 24. júna 2014 sa tento podľa nej nachádzal vo výkone trestu odňatia slobody, ktorý má z hľadiska obmedzenia osobnej slobody občana prednosť pred väzbou, a dozorujúca prokurátorka teda nemohla podať v tomto čase návrh na jeho vzatie do väzby. 

 

Prokurátor je podľa Predajňovej oprávnený podať súdu návrh na vzatie obvineného do väzby len v štádiu prípravného trestného konania, teda do podania obžaloby. Dozorujúcej prokurátorke bolo podľa nej zrejmé, že vo veci sú jednoznačne dané u obvineného Ivana Š. po jeho prepustení z výkonu trestu odňatia slobody dôvody väzby, a preto nad rámec svojich zákonných povinností upozornila telefonicky do dvoch dní od podania obžaloby na túto skutočnosť zákonnú sudkyňu Okresného súdu v Ružomberku. Bol o tom spísaný úradný záznam, ktorý sa nachádza v dozorovom spise prokuratúry. „Bolo evidentné, že existuje dôvodná obava, že obžalovaný bude v páchaní násilnej trestnej činnosti pokračovať,“ dodala Predajňová. 

 

Krajský súd v Žiline zas argumentuje, že hlavné pojednávanie sa konalo 28. júla za prítomnosti dozorujúcej prokurátorky. "Z obsahu zápisnice z hlavného pojednávania nevyplýva žiadna skutočnosť, na ktorú poukazuje dozorujúca prokurátorka a ani neodkazuje na žiadny úradný záznam, ktorý by sa mal nachádzať v dozorovom spise prokuratúry, podľa ktorého mala dozorujúca prokurátorka telefonicky upozorniť do dvoch dní od podania obžaloby na uvedené skutočnosti zákonnú sudkyňu," uvádza sa v stanovisku KS Žilina, ktoré poskytol zástupca hovorkyne Martin Jažembovský. Zákonná sudkyňa poprela telefonické upozornenie, na ktoré poukazuje dozorujúca prokurátorka. "Zdôrazňujeme, že pred otvorením hlavného pojednávania, ktoré bolo odročené, dozorujúca prokurátorka nepoukázala na žiadnu skutočnosť, ktorá by nasvedčovala, že obžalovaný by mohol pokračovať v trestnej činnosti, v trestnom spise sa nenachádza žiadny úradný záznam, na ktorý odkazuje dozorujúca prokurátorka," uviedol súd. 

 

Polícia v prípade vraždy matky a dcéry v obci Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok v utorok začala trestné stíhanie. Okrem vraždy polícia vyšetruje aj trestné činy porušovania domovej slobody, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Matku a dcéru vo veku 65 a 45 rokov našli zastrelené v pondelok v rodinnom dome. Pri miestnom obchode našli zastreleného aj 42-ročného Ivana Š., bývalého druha 45-ročnej ženy. V jeho blízkosti ležala zbraň. 

 

V spomínanom neskončenom prípade Ivan Š. pred súdom čelil obžalobe nielen z nebezpečného vyhrážania, ale aj obmedzovania osobnej slobody, porušovania domovej slobody, ublíženia na zdraví a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Obžaloba prišla na súd 24. júna. Ivana Š. v tomto prípade vzal súd ešte 10. januára do väzby, keďže existovala dôvodná obava, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. 

 

Rúžomberský okresný súd v inom prípade v novembri 2013 rozhodol o tom, že Ivan š. sa neosvedčil v skúšobnej lehote podmienečného odsúdenia za nebezpečné vyhrážanie a dostal 6 mesiacov basy. Právoplatnosť tohto verdiktu nastala 14. januára tohto 2014. Ivana Š. teda na základe príkazu Okresnej prokuratúry Ružomberok prepustili o dva dni z väzby s tým, že okamžite nastúpil do výkonu trestu. Podmienku na väzenie zmenili tomuto mužovi pre právoplatný rozsudok z 20. septembra 2013, kedy Ivana Š. odsúdili za pokračujúci prečin nebezpečného vyhrážania. V tejto kauze dostal štyri mesiace za mrežami s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest 300 eur. Súd mu nariadil aj ochranné protialkoholické liečenie ambulantnou formou. Po odpykaní oboch trestov Ivana š.16. júla prepustili na slobodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies