Minister Solymos zrušil zmluvu o prenájme Brestovskej jaskyne

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 10:54 • 2 min
Minister Solymos zrušil zmluvu o prenájme Brestovskej jaskyne

BRATISLAVA - Minister životného prostredia (MŽP) SR László Solymos (Most-Híd) dal pokyn k zrušeniu zmluvy o prenájme Brestovskej jaskyne. TASR o tom informoval Juraj Rybanský z komunikačného odboru MŽP.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informoval, Štátna ochrana prírody (ŠOP) teraz vypracuje rozpočet nákladov potrebných na sprevádzkovanie jaskyne (parkovisko, technický objekt, prezliekareň pre návštevníkov, jaskyniarsky výstroj pre návštevníkov a pod.) "Na základe ich vyčíslenia ŠOP buď zrealizuje tieto investície a bude jaskyňu prevádzkovať, respektíve vyhlási verejnú súťaž na jej prevádzkovateľa," uviedol Rybanský

 

V medializovanom prípade prenájmu Brestovskej jaskyne považuje envirorezort tvrdenia poslanca Zsolta Simona o tom, že štát pripravil pre súkromníka výhodný biznis, za nenáležité. "Pán poslanec nespomenul dôležitú skutočnosť, že na sprístupnenie jaskyne verejnosti sú potrebné ďalšie investície v objeme približne 80.000 eur, ktoré mal zrealizovať nájomca," upozornil Rybanský. "Rovnako opomenul fakt, že v záujme ochrany priestorov jaskyne pred poškodením mal byť počet návštevníkov zmluvne obmedzený na 17 osôb počas jedného vstupu a jaskyňa mala byť pod neustálou odbornou kontrolou ŠOP SR," dodal.

 

Poslanec NR SR Zsolt Simon vo štvrtok 31. marca na tlačovej konferencii uviedol, že bývalý šéf MŽP SR Peter Žiga (Smer-SD) prenajal po parlamentných voľbách Brestenskú jaskyňu bez výberového konania Občianskemu združeniu (OZ) Pegas Slovakia za sumu 1200 eur ročne vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) do konca roka 2018.

 

Simon uvedenú zmluvu označil za "svinstvo najväčšieho rázu". Vyzval preto súčasného šéfa MŽP SR Lászlóa Solymosa (Most-Híd), aby zmluvu o nájme jaskyne za 100 eur mesačne okamžite zrušil a vyvodil aj zodpovednosť.

 

Generálny riaditeľ ŠOP SR Milan Boroš v súvislosti s prípadom upozornil na to, že ŠOP v súčasnosti prenajíma deväť jaskýň. Ak by tieto jaskyne prevádzkoval štát, bolo by to podľa Boroša neekonomické.

 

ŠOP má podľa Boroša záujem predviesť jedinečné prírodné bohatstvo verejnosti, čo je vďaka nájmu a spolupráci s miestnymi skupinami možné. "Dlhodobo sa uvažovalo o sprístupnení Brestenskej jaskyne, ale vzhľadom na náklady spojené s prevádzkou to nebolo možné realizovať. Po stretnutí s OZ Pegas a samosprávou obce Zuberec sme sa rozhodli dobudovať a následne prenajať jaskyňu," priblížil ďalej generálny riaditeľ ŠOP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies