Minister Sólymos odletel na klimatický summit v Paríži

NETKY.SK • 12 December 2017, 08:26 • 2 min
Minister Sólymos odletel na klimatický summit v Paríži

BRATISLAVA - Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) odletel do Paríža na klimatický summit "Jedna planéta". Zvolal ho francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý na ňom privíta vyše 50 svetových lídrov.

slovakia

left justify in out

Pred plenárnym zasadnutím sa stretnú na spoločnom obede, zúčastní sa ho aj Sólymos. Na summite bude celkovo okolo 4000 delegátov hovoriť okrem iného o financovaní opatrení na ochranu klímy či záväzkoch k uhlíkovej neutralite. Pôvodne sa ho mal zúčastniť premiér Robert Fico (Smer-SD), delegáciu nakoniec vedie Sólymos. S úvodnými príhovormi vystúpia okrem Macrona aj prezident Svetovej banky Jim Yong Kim a generálny tajomník OSN António Guterres.

 

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič tu má tiež predstaviť novú platformu pre uhlie, ktorú v pondelok (11.12.) spustila EK. Má uľahčiť vypracovanie projektov a dlhodobých stratégií v uhoľných regiónoch EÚ s cieľom začať proces prechodu a reagovať na environmentálne a sociálne výzvy. Týka sa aj Slovenska.

 

Summit sa koná dva roky po tom, čo sa prijala parížska klimatická dohoda. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia o maximálne dva stupne Celzia a podľa možnosti významne pod túto hodnotu, len o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. V druhej polovici 21. storočia by sa mala dosiahnuť uhlíková neutralita, teda by sa malo vypustiť len toľko emisií skleníkových plynov, koľko ekosystémy dokážu zachytiť.

 

Spojené štáty americké budú na summite reprezentovať iba zástupcovia veľvyslanectva v Paríži. Americký prezident Donald Trump vlani oznámil, že USA odstupujú od klimatickej dohody. Macron deň pred summitom odmietol nové rokovania o lepších podmienkach pre Spojené štáty. Verí, že Trump svoj postoj nakoniec zmení.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies