Minister školstva sa vyjadril ohľadom analyzovania celej sieti materských škôl

NETKY.SK • 26 Máj 2020, 09:56 • 2 min
Minister školstva sa vyjadril ohľadom analyzovania celej sieti materských škôl

BRATISLAVA - Celú sieť materských škôl je potrebné analyzovať. Uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).Súvisieť to má najmä s povinným predprimárnym vzdelávaním pre všetky päťročné deti, ktoré by malo platiť od januára 2021.

slovakia

left justify in out

Kritika už pri prijímaní zákona 

Minister podotkol, že keď zákon prišiel vlani do parlamentu, nebol dobre pripravený. "Ja som ho dlhodobo kritizoval. Vravel som, že tento termín nie je možné stihnúť, pretože samosprávy nebudú mať čas a ani finančné prostriedky na to, aby dobudovali potrebné kapacity v materských školách," poznamenal Gröhling.

 

img

 

Ako podotkol, bude potrebné analyzovať celú sieť materských škôl. "Teraz sme v úzkom kontakte so všetkými zriaďovateľmi materských škôl a uvidíme, či budeme musieť tento termín posúvať alebo ho splníme," povedal minister.

 

Kam s mladšími deťmi? 

Už po prijatí zákona, ktorý upravuje povinné predprimárne vzdelávanie, sa diskutovalo o tom, že päťročné deti vytlačia z materských škôl tie mladšie. Minister poznamenal, že sa budú zaoberať aj problematikou umiestnenia mladších detí v zariadeniach predškolského vzdelávania.

 

img

 

Platy učiteľov 

Gröhling poukázal na to, že v ostatnom období rezort školstva spolu s ministerstvom práce promptne reagoval na situáciu so znižovaním platov učiteľov v materských školách. "Vyčlenili sme 90 miliónov eur, ktoré budeme posielať na základe žiadostí zriaďovateľov, aby sme nejakým spôsobom vykryli tri mesiace ich platy. Očakávame zo strany zriaďovateľov, že tie peniaze presunú aj na školské kluby, jedálne, centrá voľného času a tak ďalej," povedal minister. Ako dodal, pre neho osobne je sieť predprimárneho vzdelávania dôležitá.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies