Minister školstva otvoril výstavu mladých umeleckých kováčov z Kysúc

NETKY.SK • 18 Október 2016, 13:06 • 2 min
Minister školstva otvoril výstavu mladých umeleckých kováčov z Kysúc

BRATISLAVA - Mladí umeleckí kováči z Kysúc predstavujú svoju tvorbu v Bratislave. Výstavu prác žiakov a učiteľov Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej v Kysuckom Novom Meste dnes otvorili v priestoroch Národného ústavu celoživotného vzdelávania na Tomášikovej ulici. Výstavu otvoril minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.

slovakia

left justify in out

"Kováčske remeslo má na Slovensku dlhodobú tradíciu a teším sa, že sa zachováva v podobe umeleckého kováčstva. Práce umeleckých kováčov sú veľmi populárne, stretávame sa s nimi na nádvoriach, námestiach, záhradách," uviedol na vernisáži.

 

Výsledky práce žiakov a študentov SOŠ strojníckej z Kysuckého Nového Mesta podľa ministra školstva ukazujú, že kováčske remeslo bude pokračovať aj ďalej. "Táto ich zručnosť zapadá do systému duálneho vzdelávania, je naozaj potrebné vrátiť sa k remeslu. Možno by bolo lepšie, keby mladí ľudia boli schopnými, šikovnými napríklad pekármi, veľmi známymi vo svojom okolí, ako keby s vysokou školou anonymne sedeli v pokladni v supermarkete. Treba vrátiť vážnosť aj remeslu, každej dobre vykonanej práci a vážiť si ju," domnieva sa Plavčan, ktorého na otvorenie výstavy prišiel podporiť aj jeho stranícky kolega, minister obrany SR Peter Gajdoš.

 

"Vidím, že v prípade ohrozenia Slovenskej republiky sa tu dajú kuť aj hlavne," rozosmial prítomných poznámkou na margo možnosti vyskúšať si kutie železa v praxi. Na moment otestoval aj jedno z vystavených diel - umeleckým kováčom zhotovené hojdacie kreslo, ktorému by podľa vlastných slov vedel nájsť uplatnenie aj v rezorte obrany: "Tam by som mohol čičíkať takých-tých, ktorí plnia úlohy."

 

Výstava je zameraná na tvorivosť mladých ľudí, všetky exponáty vyrobili žiaci v priebehu štúdia alebo sú to maturitné práce. "Je to zbierka viacerých rokov," doplnil pre TASR riaditeľ SOŠ strojníckej Kysucké Nové Mesto Ondrej Holienčík k vystaveným exponátom na rôzne témy. Návštevníkov môže osloviť nielen voľnočasové hojdacie kreslo, ale aj praktický kovaný stôl, Chopinova lavička, gitara, zvonkohra, ozdobné tepané predmety na stenu, nechýbajú tradičné svietniky, krbová súprava a rôzne výjavy z histórie či zobrazenia rastlín a zvierat.

 

Výstava je verejnosti prístupná počas pracovných dní až do 31. decembra.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies