Minister školstva opakovane zavádza verejnosť

NETKY.SK • 16 August 2014, 14:17 • 2 min
Minister školstva opakovane zavádza verejnosť

BRATISLAVA - Minister školstva podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej opakovane zavádza verejnosť.

slovakia

left justify in out

Ako povedala Szitová pre agentúru SITA, minister avizuje približne 800 asistentov učiteľa, ktorí by mali od nového školského roku pomáhať zdravotne postihnutým deťom. „To nie je pravda. Asistenti učiteľa budú venovať pozornosť prevažne deťom so sociálne znevýhodneného prostredia,“ uviedla podpredsedníčka KDH s tým, že je veľký rozdiel medzi zdravotne postihnutým dieťaťom, zdravotne znevýhodneným dieťaťom a dieťaťom so sociálne znevýhodneného prostredia.

 

Asistenti učiteľa sa budú podľa Szitovej venovať prevažne deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia, nie deťom zdravotne znevýhodneným alebo postihnutým, lebo ich odborne nenahradia. „Minister avizoval, že pozíciu asistenta budú vykonávať absolventi pedagogických fakúlt. Zverejnené minimálne kvalifikačné požiadavky na túto pozíciu sú však úplné stredné vzdelane a kvalifikačné štúdium v metodicko-pedagogickom centre, teda nie úplné vysokoškolské vzdelanie,“ upozornila Szitová.

 

Dieťa so zdravotným znevýhodnením je podľa podpredsedníčky KDH žiak so zdravotným postihnutím, alebo s narušenou komunikačnou schopnosťou, s autizmom. Zároveň upozornila, že dieťa choré alebo zdravotne oslabené je dieťa s ochorením, ktoré je dlhodobého charakteru a žiak vzdelávajúci sa v školách pri zdravotníckych zariadeniach. „Tieto deti potrebujú starostlivosť odborníka vzdelaného v odbore špeciálna pedagogika, školská psychológia, psychológia, sociálna pedagogika," zdôraznila Szitová, podľa ktorej asistent žiaka so zdravotným znevýhodnením má pomáhať dieťaťu pri prekonávaní bariér, ktoré žiak nedokáže prekonať bez pomoci z dôvodu zdravotného znevýhodnenia.

 

Žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia je podľa Szitovej žiak žijúci v prostredí, ktoré vzhľadom na sociálne, rodinné, ekonomické a kultúrne podmienky nedostatočne podnecuje rozvoj mentálnych, vôľových a emocionálnych vlastností žiaka. „Asistent učiteľa pomáha deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia pri adaptácii dieťaťa na nové prostredie, alebo pri prekonávaní jazykovej bariéry, sociálnej bariéry, pri príprave na vyučovanie. „Ich úlohou je spolupracovať s triednym učiteľom a ostatnými zamestnancami školy, rodičmi. Realita je často aj taká, že dohliadajú na disciplínu žiakov v škole a suplujú povinnosti rodičov, ktorí neposielajú deti na vyučovanie, sprevádzajú deti z domu do školy,“ dodala Szitová.

 

V školách od septembra pribudne 769 nových asistentov učiteľa, ktorí budú pomáhať pri práci so zdravotne postihnutými žiakmi. V súčasnosti v školách pôsobí 736 asistentov, ich počet sa tak od nového školského roka viac než zdvojnásobí. "Na rok 2014 boli požiadavky niekde na úrovni 1 640 asistentov učiteľa, ale mali sme na nich len 5,74 mil. eur, preto sme na začiatku roka pridelili len 736 asistentov. Teda 904 žiadostí zostalo nepokrytých. Na základe rozhodnutia vlády a ústretovosti ministra financií budeme môcť pridať ďalších 769 asistentov, čím z tej požiadavky 1 640 zostane nepokrytých zatiaľ 135," povedal tento týždeň pre agentúru SITA minister školstva Peter Pellegrini. Šéf rezortu školstva však chce s ministrom financií rokovať aj ďalej a získať peniaze aj na zvyšných asistentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies