Minister R. Kaliňák chce štátny eBay

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 06:47 • 2 min
Minister R. Kaliňák chce štátny eBay

Minister R. Kaliňák chce štátny eBay - Politika Súčasný vládny kabinet chce pokračovať v naštartovaných elektronických projektoch svojich predchodcov a rozvíjať nové systémy, ktoré by zvýšili transparentnosť verejného obstarávania.

slovakia

left justify in out

img

Súčasný vládny kabinet chce pokračovať v naštartovaných elektronických projektoch svojich predchodcov a rozvíjať nové systémy, ktoré by zvýšili transparentnosť verejného obstarávania. Zúženie priestoru pre korupciu v tejto oblasti má podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) priniesť aj nový zákon o verejnom obstarávaní. Ten posilní zavádzanie elektronických aukcií a prinesie rozšírenie systému, v ktorom sa už v súčasnosti zverejňujú uzavreté zmluvy.
      "Chceme ísť cestou niečoho, ako je štátne eBay - to znamená neustálej aukcie práve pre tie bežné veci, ktoré sa objednávajú. Jednak aby sme zrýchlili nákup vecí potrebných pre základne fungovanie úradov a na druhej strane, aby sme mali neustálu šancu dosahovať najnižšie ceny a najväčšiu prítomnosť všetkých tých, ktorí majú záujem štátu predávať," uviedol dnes podpredseda Smeru-SD v diskusnej relácii TA3 V politike.
      Jeho diskusný oponent - poslanec parlamentu Radoslav Procházka (KDH) označil vládny program v oblasti boja proti korupcii ako dobré napísaný a "zlatý". Tak ako väčšina predstaviteľov opozície však aj on pripustil isté pochybnosti o jeho napĺňaní. Upozornil pritom na to, že efektívnosť prijímaných krokov bude závisieť aj od toho, koho bude vláda nominovať na významné posty v štátnej správe. Dôležitým podľa neho bude i to, aby vláda začala plniť naplánované opatrenia čo najskôr. "Dvojročný horizont naozaj má svoje opodstatnenie, nielen preto, že je to prvá polovica volebného obdobia, ale možno aj preto, že tá usmievavá tvár Smeru a tá otvorená náruč je naozaj ohraničená prezidentskými voľbami v roku 2014, a potom možno tá DNA znova sa presadí a bude to starý dobrý Smer," poznamenal.
      Kaliňák na margo termínov uviedol, že by bol rád, keby naplánované protikorupčné opatrenia mohli byť účinné najneskôr od začiatku budúceho roka. Následne by mal jeho rezort pracovať na ďalších významných projektoch, ako je napríklad zefektívnenie štátnej správy.
      V súvislosti s kauzou Gorila minister vnútra priznal, že sa ešte ani len nestihol stretnúť so skupinou vyšetrovateľov, ktorá sa prípadu venuje. "Chcem si nechať vysvetliť ich postup a to bude asi prvé a posledné naše stretnutie," podčiarkol. V budúcnosti by podľa neho mala o vývoji vo vyšetrovaní informovať špeciálna prokuratúra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona