Minister práce sa uchádzal o podporu navýšenia zdrojov pre jeho rezort

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:35 • 2 min
Minister práce sa uchádzal o podporu navýšenia zdrojov pre jeho rezort

BRATISLAVA - Rezort práce by mal dostať v budúcom roku viac peňazí na vytváranie nových pracovných miest. Prostriedky na podporu aktívnej politiky trhu práce by sa mali navýšiť o 32 miliónov eur. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) sa dnes v parlamente uchádzal o podporu pozmeňujúceho návrhu k rozpočtu.

slovakia

left justify in out

"Prijali sme viaceré opatrenia. Nie je možné na tieto nástroje vo všetkých prípadoch uplatniť európske peniaze. Uvedomujem si, že to nie je jednoduchá situácia. Mali by sa tým zabezpečiť predpoklady, aby sme pokračovali v pozitívnom trende vo vytváraní nových miest, rekvalifikácii a vzdelávaní," uviedol v pléne Národnej rady (NR) SR Richter.
     

Menej peňazí v budúcom roku v rámci kapitoly rezortu práce však má ísť na podporu rodiny. A to sa nepáči niektorým opozičným poslancom. "Pre mňa to, že znižujete financie v kapitole na podporu rodiny o 29 miliónov eur znamená, že nemáte pripravené žiadne politiky na podporu rodín. Asi ťažko budete vysvetľovať mamičkám, že teraz si nekupujte tieto plienky a radšej si neplánujte ani ďalšie dieťa, lebo máme menej na túto kapitolu," podotkla podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO).
     

Šéf rezortu práce však zdôraznil, že nikomu sa dávky znižovať nejdú. Zníženie objemu peňazí podľa neho súvisí s poklesom počtu poberateľov. "My nejdeme vyplácať menej. Ideme vyplácať poberateľovi všetko, čo mu zo zákona prináleží, to čo mal aj v tomto roku. To znamená, nie menej, ale adekvátne k počtu oprávnených poberateľov," vysvetlil Richter s tým, že sa to týka všetkých oblastí. Výdavky by mali klesnúť napríklad aj na dávky v hmotnej núdzi. "Ak by nastal stav, že by bolo potrebné zdroje zvýšiť vzhľadom na nárast počtu poberateľov, tak sme na to pripravení," dodal minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona