AKTUALIZOVANÉ Minister práce Richter zostáva naďalej vo svojej funkcii, vláda nepadá

NETKY.SK • 7 September 2017, 21:30 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Minister práce Richter zostáva naďalej vo svojej funkcii, vláda nepadá

BRATISLAVA - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) ustál aj opakovaný opozičný pokus o odvolanie z funkcie pre kauzu Čistý deň. Vláda tak nepadá. Za návrh o vyslovení nedôvery dnes v parlamente hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov.

slovakia

left justify in out

SNS sa zdržala, ako avizovala. Ministra pritom ešte v stredu (6.9.) žiadala odvolať. Smer-SD, Most-Híd, Alena Bašistová, Peter Marček a Rastislav Holúbek (všetci nezaradení) hlasovali proti odvolaniu Richtera. Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina, zvyšní nezaradení poslanci a ĽSNS hlasovali za vyslovenie nedôvery ministrovi. Richter čelil návrhu na vyslovenie nedôvery pre kauzu Čistý deň už druhýkrát. Opozícia ho dnes chcela odvolať aj pre údajné netransparentné korupčné správanie, hazardovanie s dôverou verejnosti, ako aj samotnej vlády či pretrvávajúce podozrenia z ignorovania podnetov na porušovanie ľudských práv.

 

Na výsledok hlasovania sme sa opýtali koaličného partnera a predsedu strany Most-Híd Béla Bugára. "Včera som vám povedal, že ak tento problém vyriešime, môžeme fungovať ďalej. Výsledok poznáte a ja dúfam, že sa už konečne môžeme sústrediť na prácu - v parlamente, na ministerstvách aj v pracovnej skupine, ktorá je poverená rokovaním o dodatku ku koaličnej zmluve," zhodnotil situáciu Bugár po Mimoriadnej schôdzi. 

 

Podľa Eriky Jurinovej (OĽaNO) minister dlhé mesiace neriešil "hrozivú" situáciu detí v zariadení Čistý deň. "Nezaslúži si byť preto ministrom," zdôraznila Jurinová po dnešnom hlasovaní. Hlasovanie poslancov vládnej SNS a celú aktivitu tejto strany vníma len ako snahu o zakrytie ich 600 miliónového eurofondového škandálu na ministerstve školstva a neschopnosti toto ministerstvo riadiť.

 

"Tak ako kedysi Ján Slota pri podobných škandáloch aj Andrej Danko poslušne ustúpil Robertovi Ficovi," dodala Jurinová. SNS podľa nej po tomto hlasovaní dokázala, že je to tá istá strana ako za čias Slotu a pravdepodobne rovnako ako Slotova strana aj skončí. Podľa šéfky klubu SaS Natálie Blahovej minister "pohorel na celej čiare".

 

"Ak by totiž otázka stála opačne a poslanci by mu mali vyjadriť dôveru, nezískal by ani potrebných 76 hlasov ani svojej vládnej koalície," zdôraznila. Kauzu Čistý deň označila za vrchol ľadovca a problémy, ktoré v rezorte práce a sociálnych vecí sú, eskalujú podľa nej už takýmto "tragickým spôsobom". Predpokladá preto ďalšie zlyhania ministra s "fatálnymi následkami".

 

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár označil dnešok za divadlo alebo komédiu pod taktovkou Roberta Fica (Smer-SD) a Andreja Danka (SNS). Opozícia zároveň avizovala, že už má dostatok podpisov aj pod zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze, na ktorej sa chce pokúsiť odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Návrh na jej zvolanie chcú podať v najbližších dňoch.

 

Richterovu hlavu žiadala aj koaličná SNS. Premiér Robert Fico (Smer-SD) národniarom dnes povedal, že ak bude Richter odvolaný, padne celý vládny kabinet. SNS následne ešte rokovala a klub sa dohodol, že sa pri hlasovaní zdrží. Národniari tvrdia, že výhrady voči činnosti rezortu práce pretrvávajú, ale od premiéra dostali prísľub súčinnosti ministerstva práce a ministra pri odstraňovaní vytýkaných nedostatkov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies