Minister práce odovzdal ocenenia Sociálny čin roka 2019

NETKY.SK • 9 Október 2019, 08:30 • 2 min
Minister práce odovzdal ocenenia Sociálny čin roka 2019

BRATISLAVA - Sociálna práca má miesto v rôznych oblastiach a v rozmanitom prostredí. Uznanie a obdiv patrí všetkým, ktorí neľahkú prácu s deťmi a rodinami s problémami vykonávajú. Vyhlásil to minister práce Ján Richter (Smer-SD) počas 16. ročníka podujatia Sociálny čin roka.

slovakia

left justify in out

Celkovo si ocenenie z rúk ministra prevzalo 20 výnimočných ľudí, ktorí svojou prácou pomohli iným v núdzi. Podujatie pripravilo ministerstvo práce v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a Spoločnosťou priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

 

Richter odovzdal ocenenia v troch kategóriách. V prvých dvoch boli ocenení zamestnanci zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, v druhej kategórii zamestnanci pracujúci v tejto oblasti na úradoch práce a treťou kategóriou boli ocenenia za Sociálny čin roka. Podľa ministra títo zamestnanci hľadajú nové možnosti, aby zabránili osobným i rodinným nešťastiam či zlyhaniam. "Ich výnimočnosť spočíva vo vysokej osobnej angažovanosti i v tom, že svoju prácu považujú za svoje poslanie," vyhlásil Richter.

 

img

 

Uznanie podľa neho patrí všetkým, ktorí pomáhajú riešiť problémy detí a ich rodín. "Sú to sociálni pracovníci, psychológovia, vychovávatelia a iní odborníci pôsobiaci priamo v rezorte, ale aj v mestách a obciach, neštátnych subjektoch, aj tí, ktorí pôsobia ako dobrovoľníci," vymenoval Richter. Ocenenie podľa jeho slov patrí všetkým, ktorí svojim prístupom a reálnymi činmi prekročili hranice zvyčajného. "Vaša práca je náročná, vyžaduje celého človeka s jeho srdcom a veľkou empatiou. Uvedomujeme si, že nie je dostatočne docenená. Napriek tomu ju všetci každodenne vykonávate," poďakoval zamestnancom Richter.

 

img

 

Vláda sa podľa jeho slov snaží zlepšovať systém odbornej pomoci deťom a ich rodinám. "Zlepšujeme legislatívne prostredie ako aj podmienky pre praktický výkon," podotkol Richter. V tejto oblasti od roku 2012 došlo podľa neho k viacerým legislatívnym zmenám. "Od januára tohto roku sa významným spôsobom mení pomoc ohrozeným deťom a ich rodinám. Menia sa zariadenia, zlepšujú sa podmienky v sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Potešiteľné je, že v rámci tzv. priestorovej deinštitucionalizácie sa deti z kmeňových budov sťahujú do novopostavených alebo zrekonštruovaných rodinných domov. Prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu sú do tohto procesu zapojené centrá pre deti a rodiny vo viacerých mestách," vymenoval Richter.

 

img

 

Zlepšiť sa má aj ochrana detí pred násilím. Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch aktuálne pracuje na Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore. "Nová koncepcia je zameraná na tri priority, a to je prevencia, intervencia a následná starostlivosť," priblížil Richter.

 

Za dôležité minister označil aj prijatie zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. "Ten okrem iného priniesol, že sa vytvárajú najmä podmienky pre rozvoj ambulantných a terénnych foriem odbornej práce s dieťaťom a jeho rodinou. Takýmto spôsobom aktuálne dostáva odbornú pomoc 351 rodín a 844 detí, ktoré by v niektorých prípadoch museli byť vyňaté z rodinného prostredia. V novovzniknutých centrách pre deti a rodiny sa dnes starajú o 5034 detí, pričom v samostatne usporiadaných skupinách je ich v štátnych centrách 3144 a v profesionálnych náhradných rodinách 1054," dodal Richter.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies