Minister požiadal EK o prehodnotenie kontroly potravín v Poľsku

NETKY.SK • 23 Január 2013, 13:03 • 2 min
Minister požiadal EK o prehodnotenie kontroly potravín v Poľsku

Minister požiadal EK o prehodnotenie kontroly potravín v Poľsku - Zaujímavosti Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek požiadal Európsku komisiu (EK), aby v rámci svojich kontrolných mechanizmov prehodnotila úradnú kontrolu

slovakia

left justify in out

imgMinister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek požiadal Európsku komisiu (EK), aby v rámci svojich kontrolných mechanizmov prehodnotila úradnú kontrolu v Poľskej republike s cieľom poskytnúť nielen Slovensku, ale aj ostatným členským krajinám EÚ garanciu o kvalite a bezpečnosti potravín poľského pôvodu vo vzťahu k ochrane spotrebiteľa. Informovala o tom dnes hovorkyňa MPRV SR Zuzana Gulová.

"Uvedomujeme si, že ako členská krajina EÚ nemôžeme vykonať jednostranný akt zastavenia dovozu poľských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, avšak opakované prípady škandálov poľských potravín nás oprávňujú domnievať sa, že úradná kontrola v Poľskej republike nie je dostatočne systémová, dôrazná a efektívna," uvádza sa v liste, ktorým sa Jahnátek obracia na EK.

Ministrova žiadosť súvisí s ostatným prípadom životunebezpečných, jedom na potkany kontaminovaných výrobkov, ktoré boli na slovenský trh dovezené z Poľskej republiky od poľského výrobcu Magnolia. 

"V tomto prípade oceňujem aspoň fakt, že oznámenie o tomto nebezpečnom výrobku bolo zaslané do rýchleho výstražného systému, čo umožnilo okamžitú reakciu našich kontrolných úradov a stiahnutie kontaminovaných výrobkov z trhu," poznamenal ďalej v liste šéf MPRV SR.
Tomuto prípadu však predchádzalo mnoho ďalších škandálov, keď sa na Slovensko dostali potraviny poľského pôvodu, ktoré nespĺňajú základné podmienky bezpečnosti potravín založené právom EÚ a predstavovali reálnu hrozbu pre slovenského spotrebiteľa. Napríklad technická soľ v potravinách, kontaminované sušené vajcia, slepačie vajcia z neschválených chovov, zmrzlina kontaminovaná lepidlom a prípravkom proti všiam.
"V záujme predchádzať možnosti ohrozenia zdravia spotrebiteľov v našej krajine som podstatne sprísnil úradnú kontrolu potravín, zvlášť už pri samotnom dovoze do krajiny, keď na cestách orgány úradnej kontroly spolu s policajným zborom kontrolujú pôvod tovarov, hygienu, bezpečnosť a miesto určenia. V tomto sprísnenom režime vykázalo porušenie a nevyhovelo 35 % zásielok z Poľskej republiky,"konštatuje v liste minister. 

Jahnátek sa písomne obrátil aj na ministra poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Poľskej republiky Stanisława Kalembu a požiadal ho o prijatie urýchlených opatrení na sprísnenie úradnej kontroly potravín v Poľsku na všetkých jej úrovniach, zabezpečenie vysledovateľnosti a prijatie prípadných legislatívno-právnych úprav na dosiahnutie nápravy súčasného stavu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies