Prezident dostal Plavčanov abdikačný list, čaká návrh na nového ministra

NETKY.SK • 22 August 2017, 15:04 • 2 min
Prezident dostal Plavčanov abdikačný list, čaká návrh na nového ministra

BRATISLAVA – Odchádzajúci minister školstva Peter Plavčan zotrvá vo funkcii do konca augusta. Oznámila to dnes Slovenská národná strana, ktorej Plavčan je nominantom.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Andrej Kiska dnes dostal list od ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). Napísal v ňom, že demisiu podáva k 31. augustu 2017. Informoval o tom dnes riaditeľ tlačového a komunikačného odboru prezidenta Roman Krpelan.

 

"Prezident teraz očakáva oficiálny návrh predsedu vlády na vymenovanie nového ministra školstva," doplnil Krpelan. V prípade, ak taký návrh nepríde, prezident prijme Plavčanovu demisiu a v zmysle ústavy určí niektorého člena vlády, ktorý bude dočasne spravovať rezort školstva.

 

Na odchod ministra školstva Petra Plavčana vyzval minulú stredu (16.8.) premiér Robert Fico (Smer-SD). Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Danko meno nového ministra ešte neoznámil. Fico uviedol, že ak nové meno nepríde súčasne s Plavčanovým odchodom, dočasne by rezort mohol viesť minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS).

 

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie.

 

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

 

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies