Minister obrany: USA rozšíria svoje špeciálne operácie v Iraku

NETKY.SK • 1 December 2015, 18:59 • 2 min
Minister obrany: USA rozšíria svoje špeciálne operácie v Iraku

WASHINGTON/BAGDAD - Americký minister obrany Ashton Carter dnes povedal, že Spojené štáty plánujú vyslať ďalších vojakov špeciálnych síl do Iraku na pomoc irackým a kurdským silám v boji proti militantom Islamského štátu a zvážia tiež vyslanie ďalších špecialistov do Sýrie.

slovakia

left justify in out

Špecializované expedičné sily v Iraku budú rozmiestnené tak, aby mohli uskutočňovať aj jednostranné operácie v Sýrii, informovala tlačová agentúra Reuters.

"Títo špeciálni operatívci budú časom schopní viesť razie, oslobodzovať rukojemníkov, zbierať spravodajské informácie a zajať vodcov Islamského štátu," povedal dnes Carter členom Výboru pre ozbrojené služby Snemovne reprezentantov.

 

Po októbrovom rozhodnutí vyslať asi 50 vojakov špeciálnych síl do Sýrie Carter povedal: "Keď nájdeme ďalšiu príležitosť využiť ich potenciál, budeme pripravení posilniť ich."

 

Carter dnes vyzval ďalšie štáty sveta, aby posilnili boj proti Islamskému štátu a poukázal na nedávne kroky Francúzska, Británie, Talianska a Nemecka, ktoré majú zvýšiť ich zapojenie. "My všetci, musím to zopakovať, musíme robiť viac," povedal a vyzval Turecko, aby kontrolovalo svoje priepustné hranice.

Americký minister obrany uviedol, že stratégia USA zahŕňa kombináciu leteckých útokov a vojenskej a spravodajskej spolupráce s miestnymi silami, hoci, ako poznamenal, je problém nájsť spoľahlivých partnerov v Sýrii. Cieľom všetkého tohto úsilia je oddeliť územie Islamského štátu v Iraku od území, ktoré má pod kontrolou v Sýrii, dodala agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona