Minister obrany USA navrhol zmenšiť armádu na úroveň pred 2. svetovou vojnou

NETKY.SK • 25 Február 2014, 08:27 • 2 min
Minister obrany USA navrhol zmenšiť armádu na úroveň pred 2. svetovou vojnou

WASHINGTON - Americký minister obrany Chuck Hagel navrhuje zredukovať americkú armádu na úroveň pred druhou svetovou vojnou, uzavrieť niektoré vojenské základne a ďalšie celoarmádne úspory v rámci rozsiahlej zmeny priorít po vyše desaťročí vojny.

slovakia

left justify in out

Svoj plán dnes predstavil v prejave v Pentagóne, iba týždeň predtým, ako by mal prezident Barack Obama predložiť Kongresu svoj návrh rozpočtu na rok 2015.
      

Hagel, ktorého citovala agentúra Associated Press, povedal, že armáda sa musí prispôsobiť realite menších rozpočtov. A to napriek tomu, že USA čelia premenlivejšiemu, menej predvídavému svetu, čo si vyžaduje svižnejšiu armádu.
      

Podľa Hagelovho návrhu, ktorý môže Kongres zmeniť, by sa počet amerických vojakov v aktívnej službe zmenšil zo súčasných 522.000 na 440.000-450.000. To by znamenalo návrat k veľkosti armády, ktorú USA mali v roku 1940, pred svojím vstupom do druhej svetovej vojny.
      

Hagel povedal, že letectvo by vyradilo lietadlá A-10, aby malo financie na bojové stíhačky F-35 a ďalšie kritické potreby, citovala ho agentúra Reuters.
      

Vedenie armády už celé mesiace očakáva jej zmenšenie, keďže sa USA pripravujú tento rok na ukončenie svojej bojovej úlohy v Afganistane.
      

Tlačový hovorca Pentagónu John Kirby dnes povedal, že minister svoje plány podrobne konzultoval s šéfmi vojenských služieb, "aby zabezpečil, že budeme naďalej brániť národné záujmy ... v súlade s našou obrannou stratégiou..."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies