Minister obrany USA Mattis podpísal príkaz na navýšenie počtu amerických vojakov v Afganistane

NETKY.SK • 1 September 2017, 10:27 • 2 min
Minister obrany USA Mattis podpísal príkaz na navýšenie počtu amerických vojakov v Afganistane

WASHINGTON - Americký minister obrany James Mattis vo štvrtok oznámil, že podpísal prvé príkazy na implementáciu novej vojenskej stratégie USA, ktoré zahŕňajú aj navýšenie amerických vojakov v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Príkazy sú však podľa Mattisa zatiaľ "neúplné". Pentagón pritom musí spresniť aj samotný rozsah plánovaného posilnenia vojenských jednotiek v Afganistane, ktoré vo svojom prejave národu ešte 21. augusta avizoval prezident Donald Trump, priblížila agentúra DPA. Mattis zatiaľ o konkrétnom čísle nehovoril.

 

Zatiaľ neoficiálne odhady zaznievajúce v amerických médiách hovoria o možnom vyslaní ďalších zhruba 4000 amerických vojakov, ktorí by v Afganistane pomáhali tamojším bezpečnostným silám pri výcviku a protiteroristických operáciách.

 

Americké ministerstvo obrany ešte v stredu potvrdilo, že v Afganistane v súčasnosti pôsobí približne 11.000 amerických vojakov, a nie len 8400, ako dovtedy Washington oficiálne priznával. K odhaleniu prišlo podľa hovorkyne Pentagónu Dany Whiteovej v súlade so snahou ministra Mattisa o väčšiu transparentnosť rezortu.

 

Afganské militantné hnutie Taliban na zmienený Trumpov prejav národu, v ktorom ohlásil novú vojenskú stratégiu pre Afganistan, reagovalo ostrým vyhlásením. Uviedlo, že bude bojovať do "posledného dychu" a varovalo tiež, že ak sa Američania z Afganistanu nestiahnu, stane sa ich cintorínom. Trump v prejave povedal, že cieľom novej stratégie pre Afganistan je zničiť teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát a zabrániť Talibanu, aby sa zmocnil krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies