Minister obrany skontroloval výstavbu infraštruktúry pre vojenských plánovačov z NATO

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 15:45 • 2 min
Minister obrany skontroloval výstavbu infraštruktúry pre vojenských plánovačov z NATO

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš dnes v priestoroch kasární Vajnory skontroloval stav prác na rekonštrukcii budovy a potrebnej infraštruktúre pre Styčný integračný tím NATO (NFIU).

slovakia

left justify in out

Pôsobiť by tu malo 41 osôb, z toho 21 by mali byť príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). Zvyšní vojaci prídu z ďalších členských krajín NATO.

 

"Môžem zhodnotiť, že všetko pokračuje podľa plánu, rekonštrukcia budovy, ako aj napojenie na sieť NATO a potrebná akreditácia budú dokončené v stanovených termínoch," uviedol Gajdoš po kontrolnom dni.

 

Zároveň pripomenul, že príprava infraštruktúry NFIU je pokrytá v rámci spoločných finančných zdrojov aliancie. Slovenská republika bude prostredníctvom ministerstva obrany zabezpečovať a hradiť náklady spojené len s bežnou prevádzkou a samotnou údržbou infraštruktúry.

 

Účelom NFIU je zvýšiť akcieschopnosť aliancie a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie (VTJF) a jednotiek rýchleho nasadenia (NRF). NFIU tak bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk NATO v prípade ich nasadenia na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení medzi Ozbrojenými silami SR a NATO.

 

Styčný integračný tím NATO na Slovensku by mal dosiahnuť počiatočnú operačnú spôsobilosť 1. januára 2017 a plnú operačnú spôsobilosť od 1. júna 2017.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies