Minister obrany pozastavil výkon funkcie Čaplovičovi, ten jeho rozhodnutie plne rešpektuje

NETKY.SK • 20 Júl 2018, 12:55 • 2 min
Minister obrany pozastavil výkon funkcie Čaplovičovi, ten jeho rozhodnutie plne rešpektuje

BRATISLAVA - Miloslav Čaplovič plne rešpektuje rozhodnutie ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý mu dočasne pozastavil výkon funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ). Čaplovič to uviedol pre TASR s tým, že až do ukončenia preverovania tohto prípadu sa nebude vyjadrovať.

slovakia

left justify in out

Minister obrany pozastavil Čaplovičovi do vyšetrenia všetkých okolností výkon funkcie riaditeľa VHÚ pre prípad zapožičania vojenskej techniky. Tá sa nachádza v Dolnej Krupej (okres Trnava) v areáli budovy, kde má sídliť slovenská pobočka kontroverzného ruského motorkárskeho gangu Noční vlci. Rezort obrany tvrdí, že bola bez vedomia ministra podpísaná zmluva o prenájme techniky medzi VHÚ s Múzeom historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je Jozef Hambálek.

 

"Je zrejmé, že riaditeľ VHÚ Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia, a tým prekročil svoje kompetencie," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

 

Gajdoš zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s dotknutým občianskym združením a vrátenie techniky. "A to aj napriek tomu, že ide o múzejné kusy, čiže nefunkčnú a znehodnotenú techniku, s ktorou už nie je možné plniť úlohy, pre ktorých účel bola vyrobená," podotkla hovorkyňa.

 

Minister obrany tiež nariadil VHÚ preveriť a skontrolovať všetky zmluvy, ktoré má uzatvorené s občianskymi združeniami. V prípade čo i len podozrenia z činnosti týchto občianskych združení, ktorá by mohla poškodiť dobré meno VHÚ či rezortu obrany, nariadil Gajdoš tieto zmluvy okamžite vypovedať, prípadne aj zvážiť ďalšie právne kroky.

 

O objekte klubu Nočných vlkov v Dolnej Krupej vie aj polícia. Vojenské stroje v areáli budovy sú podľa nej historickými exponátmi, ktoré mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň.

 

Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. "Celú situáciu v súvislosti s týmto objektom monitorujeme a v prípade akéhokoľvek podozrenia na protiprávnu činnosť okamžite zasiahneme," deklaruje polícia, ktorá doposiaľ nezaznamenala žiadne protiprávne konanie, priestupok ani trestný čin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies