Minister obrany považuje za nepravdepodobné, že by Rusko napadlo SR. Vláda vyčlenila stovky vojakov na zabezpečenie ochrany

NETKY.SK • 24 Február 2022, 13:07 • 2 min
Minister obrany považuje za nepravdepodobné, že by Rusko napadlo SR. Vláda vyčlenila  stovky vojakov na zabezpečenie ochrany

Bratislava - Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister obrany Jaroslav Naď s tým, že vláda sa pripravuje na všetky scenáre.

 

 

Členstvo v NATO dalo podľa Naďa Slovensku jasné záruky. Pripomenul jeden článok Washingtonskej zmluvy, ktorý vraví: „Jeden za všetkých, všetci za jedného". Znamená najsilnejšie spojenectvo, ktoré nedovolí ohrozenie našej územnej celistvosti a našich hraníc. Slovensko má najvyššie záruky, spresnil. „Naozaj je to o tom, že ak budeme mať pocit, že potrebujeme pomoc od našich spojencov, tak tí spojenci prídu. A je to doslova na tom, aby sme si povedali, čo chceme, a tak je to správne," vysvetlil Naď.

 

Premiér Eduard Heger povedal, že si je potrebné uvedomiť silu spojenectva. Podotkol, že sme súčasťou Severoatlantickej aliancie. Tá podľa jeho slov pôsobí ako celok.

 

„Nejde o to, akú silu má Slovensko, ale Severoatlantická aliancia," povedal predseda vlády SR. NATO má jeho slov nesmiernu silu a Slovenská republika je v bezpečí, pretože je súčasťou spojeneckých štátov.

 

 

 

Zabezpečenie kontroly východných hraníc SR posilnia policajné hliadky aj vojaci. Vláda na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní schválila návrh vyčleniť denne do 1 500 vojakov pomáhajúcich kontrolovať a chrániť štátnu hranicu v súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Ukrajine. 

 

Opatrenie má platiť do 31. decembra 2022.

 

„Príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do hliadok spoločne s príslušníkmi Policajného zboru na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou, vykonávať hraničný dozor na tzv. zelenej hranici s Ukrajinou a plniť ďalšie úlohy najmä v súvislosti s možným príchodom veľkého počtu utečencov na územie Slovenska," spresnili ministerstvá obrany a vnútra SR v predloženom materiáli.

 

Slovensko si podľa šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka  môže užívať bezpečnosť len vďaka tomu, že je súčasťou väčšieho celku. Keďže je Slovensko súčasťou NATO, tak USA nesú veľký diel zodpovednosti za obranu SR.

 

Podotkol, že v súvislosti s útokom prebieha informačná vojna a úlohu v nej zohráva aj "nezodpovedná slovenská politika".

 

„To nie sú len portály, ktoré sú priamymi šíriteľmi dezinformácii, to je veľká časť slovenskej politiky, ktorá tu spôsobila úplnú dezinformáciu," skonštatoval Korčok s tým, že Slovensko potrebuje spraviť v tejto oblasti viac, potrebuje jasné politické postoje. Občania musia podľa ministra zahraničných vecí pochopiť, čo robí vláda pre ich bezpečnosť. 

 

„Ruská federácia je hrozba pre európsku bezpečnosť. Porušila všetko, čo žiadala. Prosím občanov, aby toto vnímali," vyzval Korčok. Dodal, že veľká časť politiky hazarduje s tým, čo je tabu, a to je bezpečnosť a obrana.

 

Korčok tiež avizoval, že na vládu predloží návrh humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona