Minister obrany neplánovane navštívil dobrovoľných vojakov v Martine

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 17:10 • 2 min
Minister obrany neplánovane navštívil dobrovoľných vojakov v Martine

BRATISLAVA - Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Prápore výcviku Martin skontroloval výcvik prvých dobrovoľných vojakov.

slovakia

left justify in out

V rámci pilotného projektu prechádza základným vojenským výcvikom aktuálne 31 dobrovoľníkov, z toho deväť žien. Pôvodne na výcvik nastúpilo 37 dobrovoľníkov, štyri ženy a dvaja muži sa ale rozhodli odísť. V jednom prípade bola dôvodom obava zo straty zamestnania, v ostatných to boli osobné a zdravotné dôvody. Informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Do projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy sa pôvode prihlásilo 129 záujemcov. Časť z nich však neprešla zdravotnou prehliadkou, psychotestami alebo bola vyradená z administratívnych dôvodov. Pôvodne sa počítalo s tým, že tento rok by malo dobrovoľnú vojenskú prípravu absolvovať maximálne 150 občanov.


Výcvik sa začal 6. júla a potrvá do konca septembra. Po úspešnom absolvovaní výcviku budú vojaci dobrovoľnej vojenskej prípravy povýšení do hodnosti vojak 2. stupňa a následne zaradení do záloh ozbrojených síl. Počas výcviku majú dobrovoľníci bezplatne zabezpečené ubytovanie a stravovanie, požičiavajú im výstroj a výzbroj. Zároveň dostanú za dobrovoľný výcvik príspevok 375 eur. Budú im tiež preplácať cestovné náklady na prípravu a z prípravy a ďalšie benefity v oblasti sociálneho a zdravotného poistenia.


Minister Gajdoš sa dnes s dobrovoľníkmi aj rozprával a ako informovala Capáková ich ohlasy na výcvik sú zatiaľ pozitívne a chcú ho dokončiť. Veľká časť z nich sa vyjadrila, že by mali záujem stať sa po ukončení dobrovoľnej vojenskej prípravy aj profesionálnymi vojakmi. Gajdoš ocenil zabezpečenie projektu zo strany Práporu výcviku Martin. „Aj napriek tomu, že som tu dnes bol na neplánovanej kontrole, všetko bolo zabezpečené tak, ako malo byť,“ zdôraznil.


V rámci prvej 9-týždňovej časti výcviku získa absolvent dobrovoľnej vojenskej prípravy základné vedomosti a zručnosti napríklad v taktike, streľbe z ručných zbraní, v orientácii v teréne, zdravotníckej, ale aj topografickej príprave. Počas 3-týždňového odborného výcviku získa vedomosti z jednej zo štyroch vojenských odborností - strelec, ženista, odmorovač alebo spojár. Po vyhodnotení pilotného projektu minister nevylúčil zmeny pre zatraktívnenie služby.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies