Minister obrany Chovanec: Na Ukrajine sa začala občianska vojna

NETKY.SK • 19 Február 2014, 12:19 • 2 min
Minister obrany Chovanec: Na Ukrajine sa začala občianska vojna

PRAHA - Nový český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) pokladá posledné udalosti na Ukrajine za vypuknutie občianskej vojny.

slovakia

left justify in out

Minister dnes pri príchode na rokovanie vlády premiéra Bohuslava Sobotku uviedol, že vzhľadom na situáciu mieni trvať na zachovaní vízovej povinnosti medzi oboma krajinami, hoci nevylúčil, že v prípade zhoršenia násilia by mohol názor s ohľadom na humanitárnu situáciu prehodnotiť. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Na Ukrajine sa začala občianska vojna. Režim sa pravdepodobne v súčasnom období snaží nasadením armády prevziať kontrolu," povedal Chovanec. Situáciou v krajine na samotnej hranici Európskej únie sa bude dnes zaoberať aj česká vláda. "Veľmi nás to trápi, samozrejme," dodal Chovanec.

Vízový styk pre ukrajinských občanov prichádzajúcich do Česka by sa podľa ministra vnútra nemal "rozdrobovať". Cieľom je, aby nedošlo k masívnejšiemu prílivu Ukrajincov do strednej Európy, povedal. "Ak by sa tam zhoršila humanitárna situácia, tak ja nemôžem vylúčiť zmenu názoru," vysvetlil novinárom Chovanec.

Kroky vlády reagujúcej na ukrajinskú situáciu mieni podporiť aj opozičná ODS. Uviedol to jej podpredseda Jan Zahradil. "Násilné strety a rastúci počet mŕtvych sú tragédiou, ktorá destabilizuje celú krajinu i okolitý región. V tejto kritickej situácii je potrebné, aby česká zahraničná politika pôsobila jednotne," uviedol Zahradil v tlačovom vyhlásení.

Protivládne protesty na Ukrajine po takmer troch mesiacoch eskalujú. Podľa ukrajinského ministerstva zdravotníctva si od utorka do dnešného dopoludnia vyžiadali už 25 mŕtvych; hospitalizovaných s vážnym zranením bolo 241 osôb, medzi nimi 79 policajtov a tiež päť novinárov. 

Polícii sa podarilo ovládnuť polovicu Námestia nezávislosti, hlavného miesta demonštrácií, ale zástancovia opozície stále držia pozície za horiacimi barikádami z pneumatík a dreva.

Spojené štáty vyzvali ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, aby stiahol z kyjevských ulíc vládne jednotky nasadené proti demonštrantom. Washington má "vážne obavy" z vlny násilia, ktorá vypukla v utorok. Poľský premiér Donald Tusk chce kvôli vyostrenému násiliu v Kyjeve primäť vedúcich predstaviteľov EÚ k vyhláseniu sankcií voči ukrajinskej vláde, napísali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies