Minister nevie o pripravenej ponuke na prenájom Gripenov

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 15:29 • 2 min
Minister nevie o pripravenej ponuke na prenájom Gripenov

BRATISLAVA – Minister obrany Peter Gajdoš sa oboznámil so stavom rokovaní so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen.

slovakia

left justify in out

„Je to v štádiu riešenia a konzultácií. V najbližšom období bude rokovať švédsko-slovenská komisia,“ uviedol minister pre médiá. Zdôraznil, že mu nebola predložená žiadna pripravená ponuka, sú len určité kontúry rokovania. "Keď budú ukončené rokovania a bude to výhodné adekvátne jednej aj druhej strane, môžeme ísť ďalej," dodal.


Predchádzajúce vedenie rezortu obrany na konci minulého roka 30. decembra informovalo, že sa dohodli so švédskymi partnermi na ponuke na prenájom letových hodín švédskych stíhačiek Gripen, ktorá vyhovuje slovenským podmienkam. Informovali o dohode s tým, že rozhodnutie, či budú vzdušný priestor Slovenska chrániť Gripeny, nechávajú na nové vedenie, ktoré vzíde po parlamentných voľbách.


Slovensko začalo oficiálne na najvyššej úrovni rokovať so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen po minuloročnom marcovom súhlase vlády. Exminister obrany Martin Glváč v minulosti zdôraznil, že na nákup nových stíhačiek Slovensko nemá peniaze a jedine Švédsko ponúka prenájom letových hodín. Zároveň viackrát pripustil, že rokovania so švédskou stranou sú dlhšie a komplikovanejšie než očakávali. Jedným z vážnych problémov bola predovšetkým cena za prenájom.


Ozbrojené sily SR majú požiadavku na 1 200 letových hodín ročne. Neoficiálne sa hovorilo o ôsmich stíhačkách, ktorými by sme tento počet letových hodín vedeli dosiahnuť. Ministerstvo obrany chcelo vyrokovať obdobnú zmluvu, akú uzavrela Česká republika. České ministerstvo obrany v polovici minulého roka uzavrelo dodatok k predchádzajúcej zmluve na prenájom stíhačiek Gripen. Ich ročná splátka v rokoch 2015 – 2027 bude 1,3 mld. korún za 14 stíhačiek (12 jednomiestnych, dve dvojmiestne). Armáda ČR môže využiť 2 200 letových hodín ročne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies