Minister Miroslav Lajčák uskutočnil návštevu Českej republiky

NETKY.SK • 22 Február 2013, 08:04 • 2 min
Minister Miroslav Lajčák uskutočnil návštevu Českej republiky

Minister Miroslav Lajčák uskutočnil návštevu Českej republiky - Politika Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák uskutočnil včera na základe pozvania podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Českej rep

slovakia

left justify in out

img

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák uskutočnil včera na základe pozvania podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Českej republiky Karla Schwarzenberga návštevu Prahy, kde sa ako kľúčový rečník spolu so šéfom českej diplomacie zúčastnil na konferencii "20 rokov samostatných diplomacií SR a ČR".
       Vo svojom vystúpení zdôraznil: "Pred 20 rokmi sa teda začal príbeh, ktorému pokojne a s primeranou hrdosťou môžeme dať prívlastok úspešný." Zároveň zhodnotil udalosti uplynulých dvoch dekád, keď uviedol: "Museli sme sa rozísť, aby sme sa mohli opäť stretnúť v spoločnom európskom dome." Zvukový záznam z vystúpenia ministra M. Lajčáka je na webovej stránke MZVaEZ SR.
      Na konferencii sa aktívne zúčastnili aj bývalí ministri zahraničných vecí Eduard Kukan (SR), Pavol Demeš (SR), Douglas Hurd (UK), Milan Kňažko (SR), Ján Kubiš (SR), Jozef Moravčík (Československo), Jaroslav Šedivý (ČR) a Alexandr Vondra (ČR) a ďalší významní hostia. Účastníci diskutovali o perspektívach a výzvach v oblasti zahraničných vzťahov, ktoré sa pre slovensko-českú spoluprácu črtajú do budúcnosti.
      Minister Miroslav Lajčák zároveň uskutočnil bilaterálne rokovanie so svojim českým rezortným partnerom Karlom Schwarzenbergom. Obaja prediskutovali otázky prehĺbenia a dynamizácie spolupráce v oblastiach prienikov slovensko-českých záujmov v aktuálnych európskych agendách, vo Vyšehradskej spolupráci, na západnom Balkáne a vo Východnom partnerstve, ako aj pri posilňovaní ekonomickej, vízovej a konzulárnej spolupráce zahraničných služieb SR a ČR.
      Obaja ministri ocenili už tradične otvorenú a priateľskú atmosféru v rámci bilaterálnych rokovaní a označili ich za konštruktívne, s konkrétnymi závermi.
      Na záver podujatia sa uskutočnila tlačová konferencia oboch ministrov, ktorej záznam je na webovej stránke MZVaEZ SR. Minister M. Lajčák poskytol interview Českému rozhlasu a zúčastnil sa na výstave "Bohatstvo v rozmanitosti (20 rokov príbehu jednej krajiny)", ktorú usporiadalo MZVaEZ SR ako sprievodný program podujatia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies