Minister Mihál uzatvoril diskusiu o novele Zákonníka práce

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 07:25 • 2 min
Minister Mihál uzatvoril diskusiu o novele Zákonníka práce

Minister Mihál uzatvoril diskusiu o novele Zákonníka práce

slovakia

left justify in out

img

Tretí deň pokračuje rokovanie 18. schôdze Národnej rady (NR) SR. Po ukončení rozsiahlej diskusie k novele Zákonníka práce si na úvod dnešného rokovacieho dňa vzal záverečné slovo minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. (SaS).
      Ako poznamenal, miera nezamestnanosti sa na Slovensku pohybuje medzi 13 až 14,5 percenta. Keďže ide o vysoké číslo, vláda sa snaží hľadať riešenia na vytvorenie nových pracovných miest. Mihál uznal, že len zmeny v Zákonníku práce nevygenerujú nové pracovné miesta. Vytvára však priestor a vhodné podmienky pre podnikateľské prostredie, ktoré patrí medzi dôležitých zamestnávateľov.
      Minister by mal dnes predstaviť poslancom v prvom čítaní aj ideu novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. Podľa pripraveného návrhu by mal byť výpočet spravodlivejší.
      Pevne stanovenou bude po novom len maximálna suma príspevku 66,39 eura. Nárok na ňu by mali mať tí dôchodcovia, ktorých penzia alebo úhrn penzií dosahuje najviac sumu životného minima. Ostatným dôchodcom sa príspevok vypočíta tak, že sa od jeho maximálnej výšky odpočíta desatina rozdielu medzi ich dôchodkom a sumou životného minima. Na vianočný príspevok by v prípade, že parlament novelu podporí, mali mať nárok tak ako doteraz tí dôchodcovia, ktorých penzia nepresiahne 60 percent z priemernej mzdy.
      Parlament by sa dnes mal ďalej venovať vládnym novelám o zdravotných poisťovniach, o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia aj Národnej protidrogovej stratégii za roky 2009-2010. Hlasovať by sa malo o všetkých normách, ktoré poslanci prerokovali v stredu (18.5.).
      Popoludní čaká na poslancov pravidelná štvrtková Hodina otázok premiérke a členom jej kabinetu. Zákonodarcov zaujímajú okrem iného otázky dvojakého občianstva či sporné objednávky na školenia Národnej diaľničnej spoločnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies