Minister Mičovský predstavil plán, ako predchádzať udalostiam z Rudna nad Hronom

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 20:02 • 2 min
Minister Mičovský predstavil plán, ako predchádzať udalostiam z Rudna nad Hronom

BANSKÁ BYSTRICA – Poukázaním na udalosti, akou je pondelková povodeň v obci Rudno nad Hronom v Žarnoviskom okrese, chce minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský otvoriť dialóg pri hľadaní riešení krajinotvorných prvkov, ktorými sa dá podobným katastrofám predchádzať.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedol v Rudne nad Hronom, významným prínosom v tejto oblasti môžu byť rozsiahle skúsenosti lesníkov a ich činnosti.


„Známa lesnícka múdrosť hovorí: povodniam sa dá zabrániť jedine na horných tokoch. Toto je jedna z dôležitých lesníckych disciplín. Krajine sa musíme v tejto oblasti nevyhnutne venovať. Práve tieto udalosti to len potvrdzujú a zvýrazňujú túto dôležitosť,“ vyhlásil šéf agrorezortu.

„Opäť sme svedkami, keď prírodný živel spojil politikov, samosprávy. Je načase sa zamyslieť, že investície do krajiny, a najmä starostlivosť o vodozádržné objekty v lesoch, sú viac ako nevyhnutné. Sú totiž významne rozhodujúcim faktorom pri predchádzaní takýmto situáciám,“ uviedol generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Michal Tomčík, ktorý vyzdvihol dôležitosť lesníctva a práce lesníkov pri ochrane krajiny.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka popriala veľa síl občanom z Rudna nad Hronom, ktorí pre povodeň prišli takmer o všetko


Obec Rudno nad Hronom v Žarnovickom okrese zasiahla v pondelok po dlhotrvajúcich dažďoch a po pretrhnutí vodozádržnej hrádze povodeň.

 

Tragédia spôsobila rozsiahle materiálne škody na majetkoch a vyžiadala si jeden ľudský život. Zasiahnuté miesta dnes navštívili spolu s ministrom Mičovským aj ďalší ministri a predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý prisľúbil obci aj finančnú pomoc z rezervy premiéra.

 

Voda spôsobila podľa starostu Rudna nad Hronom Mariána Šurjanského okrem straty života bývalého starostu aj značné škody na majetku. Na mieste pomáha pri odstraňovaní škôd okrem hasičov aj 25 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR.
 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér sa prišiel pozrieť na skazu po povodni do obce Rudno nad Hronom. Starostovi prisľúbil finančnú pomoc



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies