Minister Matovič bude rokovať s Maďarmi bez prítomnosti slovenského veľvyslanca v Budapešti

NETKY.SK • 10 Apríl 2021, 10:3 • 2 min
Minister Matovič bude rokovať s Maďarmi bez prítomnosti slovenského veľvyslanca v Budapešti

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Rezort diplomacie potvrdil, že minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) rozhodol, že na jeho rokovaniach s maďarskými partnermi sa nezúčastní zástupca Veľvyslanectva SR v Budapešti. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie šéfa slovenskej diplomacie 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) uviedol, že vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je krajne netradičný postup, nakoľko ide o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska. Doplnil, že slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky.

 

img

 

"Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia. Za slovenskou zahraničnou službou pevne stojím a verím, že nie som sám spomedzi členov vlády, kto má voči nej plnú dôveru," priblížil šéf slovenskej diplomacie.

 

Ďalší prešľap OĽaNO? 
Korčok sa tiež dôrazne ohradil voči tvrdeniam poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽaNO), podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva na piatkovom rokovaní ministra financií v Budapešti predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou.

 

img

 

"Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov," vyhlásil minister zahraničných vecí Korčok.

Matovič v piatok 9. apríla rokoval v Budapešti s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm aj premiérom Maďarska Viktorom Orbánom. Szijjártó na piatkovej tlačovej besede po rokovaní s Matovičom vyhlásil, že na základe žiadosti Slovenska pomôže Maďarsko pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V.

 

img

 

Matovič zároveň dodal, že ruská vakcína je skladovaná na Slovensku v chladničkách už šesť týždňov, pričom by ňou bolo možné zachraňovať ľudské životy. Práve z toho dôvodu prišiel požiadať Maďarsko o pomoc pri testovaní tejto zásielky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona