Minister M. Lajčák rokoval v USA s predstaviteľmi rezortu diplomacie

NETKY.SK • 25 Júl 2012, 06:31 • 2 min
Minister M. Lajčák rokoval v USA s predstaviteľmi rezortu diplomacie

Minister M. Lajčák rokoval v USA s predstaviteľmi rezortu diplomacie - Politika Stretnutím s vybranými predstaviteľmi Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických začal v utorok podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajč

slovakia

left justify in out

img

Stretnutím s vybranými predstaviteľmi Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických začal v utorok podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák návštevu USA.
      Obe strany prediskutovali celý rad aktuálnych medzinárodno-politických otázok, v rámci ktorých dominovala situácia na západnom Balkáne, v krajinách Východného partnerstva a na Blízkom a Strednom východe. „Rovnako ako Spojené štáty, aj Slovensko podporuje proces demokratickej transformácie v krajinách západného Balkánu a Východného partnerstva. Sme presvedčení, že predovšetkým krajiny západného Balkánu by mali mať šancu stať sa členmi EÚ a NATO za predpokladu splnenia požadovaných kritérií,“ uviedol v rozhovore minister Miroslav Lajčák.
      Americkí predstavitelia ocenili angažovanosť Bratislavy v uvedených krajinách, čo okrem iného viedlo k začatiu prístupových rokovaní o vstupe Čiernej Hory do únie.
      Zároveň pozitívne vnímajú pôsobenie slovenskej diplomacie v Tunisku a Moldavsku v rámci tzv. Task Force, kde aktívne prispieva k demokratizácii spoločnosti.
      Na margo situácie na Blízkom a Strednom východe obe strany vyjadrili znepokojenie z ďalšieho vývoja situácie v regióne, čo sa týka najmä násilia v Sýrii a iránskeho jadrového programu. Americká strana informovala o svojom pohľade na blízkovýchodný mierový proces, ako aj na ďalšie pokračovanie tzv. Arabskej jari.
      Obe strany v rámci diskusie potvrdili taktiež záujem na ďalšom prehlbovaní bilaterálnej spolupráce vo všetkých oblastiach.
      Uvedené otázky, ako aj ďalšie témy budú predmetom dnešnej diskusie Miroslava Lajčáka s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou. Okrem nej sa dnes stretne s americkými kongresmanmi Johnom Micom a Joeom Wilsonom, s námestníkom ministra obrany USA pre obrannú politiku Jamesom Millerom i predstaviteľmi Národnej bezpečnostnej rady (administratíva úradu prezidenta USA).
      TASR o tom dnes informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies