Minister M. Lajčák musel po M. Dzurindovi zrušiť 15 zmlúv

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 06:47 • 2 min
Minister M. Lajčák musel po M. Dzurindovi zrušiť 15 zmlúv

Minister M. Lajčák musel po M.

slovakia

left justify in out

img

Predchádzajúce vedenie Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR podpísalo v období po parlamentných voľbách (10. 3.) a pred nástupom novej vlády (4. 4.) 31 zmlúv. Niektoré z nich podľa podpredsedu vlády a súčasného šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) "doslova kričia" pochybnosťami.
      "Druhého apríla, to znamená dva dni pred nástupom našej vlády, vtedajší vedúci nášho služobného úradu podpísal zmluvu za viac než milión eur so spoločnosťou s ručením obmedzeným, aby nám vyhodnotila, čo máme urobiť s naším majetkom v Moskve. My vieme veľmi dobre, čo s ním máme robiť! Ja na to nepotrebujem mať milión eur," vyčítal dnes Lajčák svojmu predchodcovi Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ-DS) v politickej diskusii TV Markíza Na telo.
      Minister zahraničných vecí pritom naznačil aj pochybné postupy pri rozdeľovaní rozvojovej pomoci. Zamestnanci predchádzajúceho vedenia mali podľa neho v čase, keď nová vláda ešte len skladala sľub, "vykrúcať ruky" novým zamestnancom, aby podpísali zmluvy. "My sme dnes tie zmluvy vyhodnotili - z 38 som musel 15 zrušiť," poznamenal podpredseda vlády sociálnych demokratov. Na nevýhodnosť či "škodlivosť" týchto zmlúv pritom podľa Lajčáka poukazovali dokonca aj slovenskí veľvyslanci v dotknutých krajinách.
      "To nie sú vážne obvinenia. To je nenáležité a veľmi sa čudujem, čo pán podpredseda vlády narozprával," komentoval Dzurinda, podľa ktorého sú to všetko len lži. Podľa neho rezort nemal dôvod vyčkávať s podpísaním príslušných zmlúv, keďže by to paralyzovalo jeho prácu v období pred vymenovaním nového kabinetu. "Mal som záujem, aby sme tie peniaze mohli v danom roku vyčerpať, aby subjekty, ktoré uspejú v tých grantoch, mali dostatok času vyčerpať tie peniaze efektívne," argumentoval Dzurinda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies