Minister Lajčák vystúpil v OSN ako úradujúci predseda OBSE

NETKY.SK • 8 Marec 2019, 12:12 • 2 min
Minister Lajčák vystúpil v OSN ako úradujúci predseda OBSE

NEW YORK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Smer-SD) vystúpil vo včerajších hodinách na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v New Yorku. V pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) predstavil priority tohtoročného slovenského predsedníctva v organizácii.

slovakia

left justify in out

Patria medzi ne najmä prevencia konfliktov, zmierňovanie ich následkov pre civilné obyvateľstvo, efektívny multilateralizmus a bezpečná budúcnosť, najmä pre mladú generáciu. 

 

img

Bezpečnostná rada OSN, New York

 

Lajčák venoval osobitnú pozornosť hľadaniu riešenia krízy na Ukrajine, pričom sa zameral aj na pomoc miestnemu obyvateľstvu. "Medzi opatrenia patrí napríklad oprava mosta v Stanici Luhanska, humanitárne odmínovanie alebo vytvorenie chránených oblastí okolo civilnej infraštruktúry," uviedol.

 

img

Stanica Luhanska, Ukrajina

 

V súvislosti s pretrvávajúcimi konfliktmi v Moldavsku a na Južnom Kaukaze načrtol smerovanie ďalších aktivít medzinárodného spoločenstva. V tejto súvislosti zdôraznil význam úzkej spolupráce OSN a OBSE. Bezpečnostnej rade taktiež predstavil návrh rozvoja spolupráce medzi oboma organizáciami v boji proti terorizmu, násilnému extrémizmu a klimatickým zmenám, ako aj v otázkach udržateľného rozvoja či v iných agendách globálneho významu.

 

img

 

Spoločne s výkonnou riaditeľkou Detského fondu OSN (UNICEF) Henriettou Foreovou sa podieľal na podpise Memoranda o porozumení medzi SR a UNICEF. Dokument má pomáhať plniť úlohy vyplývajúce z novej Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019 až 2023. Zároveň bude nástrojom na podporu a prehĺbenie vzájomnej spolupráce Slovenska so zmieneným fondom. UNICEF je totiž charakteristický tým, že ako jediný fond OSN je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies