Minister Lajčák vníma funkčné partnerstvo EÚ s africkými partnermi iba vtedy, keď budú dodržiavať obojstranné dohody

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 13:08 • 2 min
Minister Lajčák vníma funkčné partnerstvo EÚ s africkými partnermi iba vtedy, keď budú dodržiavať obojstranné dohody

BRUSEL - Africké krajiny musia potvrdiť, že dokážu dodržiavať svoje záväzky.

slovakia

left justify in out

Týmito slovami opísal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnešné rokovania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli, zamerané na budovanie partnerských vzťahov so štátmi Afriky.

 

Šéf slovenskej diplomacie na otázky novinárov, či sa EÚ chystá zavrieť svoje hranice pre utečencov z Afriky, uviedol, že nejde o zatváranie hraníc, ale o kontrolu migrácie a implementáciu dohôd o navracaní nelegálnych utečencov.

 

Pripomenul, že EÚ poskytuje africkým štátom obrovskú humanitárnu pomoc a rozvojovú finančnú podporu a "ak chceme reálne partnerstvo, tak chceme vidieť rovnaké nasadenie zo strany našich afrických partnerov, obojstranné snahy".

 

Podľa jeho slov Európska únia vníma migračné toky ako bezpečnostné riziko a preto musí so svojimi partnermi z Afriky diskutovať o tom, ako predísť ďalšiemu nárastu nelegálnej migrácie.

Africké krajiny by mali dodržať svoje záväzky a mať zodpovednú politiku pri kontrole migračných tokov cez svoje územia - a najmä by mali rešpektovať návratovú politiku EÚ a prijímať späť svojich občanov, ktorí prišli nelegálne do Európy, podotkol Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona